Obama szigorítana a Wall Streeten - gazdasági lapszemle

Vágólapra másolva!
Kormányzati korlátozás elé néz az Egyesült Államokban a befektetési banki tevékenység; felpörgött a kínai gazdaság 2009 utolsó negyedében; a Világbank kockázatos éveket jósol a legszegényebb országoknak; az állami pénzből megmentett AIG immár volt munkatársainak is adna bónuszokat; részben fizetős lesz a New York Times internetes oldala 2011-től.
Vágólapra másolva!

Barack Obama csütörtökön várhatóan bejelenti a bankszektor szabályozásának tovább szigorítását - írja a Financial Times. Az amerikai elnök stábja a bankok saját pénzével történő kereskedésének korlátozását akarja elérni - a pénzügyi válságot ugyanis részben az ilyen ügyleketre specializálódott befektetési bankok hatalmas veszteségei okozták.

Meglepően jól teljesített a kínai gazdaság 2009 utolsó negyedévében - jelentette a BBC internetes oldalán. A csütörtökön megjelent adatok szerint a növekedés elérte a 10,7 százalékot, így tavaly 8,7 százalékkal bővült a kínai GDP - ez még a kormány várakozásait is felülmúlja. A kínai gazdaság hamarosan megelőzheti a japánt, ezzel a világ második legnagyobbjává válva.

A Világbank legfrisseb, a globális gazdasági kilátásokról készített előrejelzésében arra figyelmeztet, hogy a következő 5-7 évben a fejlődő országok sérülékenysége fokozódni fog - ismerteti a tanulmányt a Daily Telegraph. A Világbank becslése szerint a gazdasági válság miatt világszerte 64 millió ember csúszik a napi 1,25 dollárnál kisebb bevételt jelentő extrém szegénység kategóriájába.

Tovább gyűrűzik az amerikai bónuszbotrány: az állami pénzből megmentett AIG biztosító számos, már nem a vállalatnál dolgozó munkatársa is rendkívüli kifizetés elé néz - értesült a Reuters. A hírügynökség szerint a márciusban esedékes bónuszok összesen 195 millió dollárra rúgnak.

Részben fizetőssé teszi internetes verzióját 2011-től a New York Times - írja a Wall Street Journal. A lap kiadójának terve szerint meghatározott mennyiségű cikk elolvasása továbbra is ingyenes lesz, de aki e keretet túllépi, attól havi vagy éves eőfizetési díjat fog kérni a korlátlan hozzáféréshez.