Vágólapra másolva!
A holland Mark Tuitert nyerte a gyorskorcsolyázók férfi 1500 méteres számát a vancouveri téli olimpia szombati versenynapján. Mögötte az 1000 méter olimpiai bajnoka, az amerikai Shani Davis lett a második, míg harmadik helyen a norvég Havard Bökko végzett.

Amikor az utolsó négy páros volt hátra, az a dél-koreai Mo Te Bum vezetett, aki 500 méteren arany-, 1000 méteren pedig ezüstérmes lett. Ekkor az orosz Ivan Szkobrev szédületes hajrával taszította le az első helyről az ázsiai riválisát, igaz mindössze öt századdal.

A következő kettős, az ezen a távon 2004-ben és 2005-ben világbajnoki ezüstérmes Tuitert és az inkább hosszabb távokon remeklő, Vancouverben 5000 méteren negyedik Bökko fordított taktikát választott, azaz elképesztő tempóban kezdtek: egy körrel a vége előtt Tuitert több mint két, Bökko több mint egy másodperces előnnyel rendelkezett Szkobrevvel szemben. Ugyan az utolsó 400 méteren mindketten lassultak, de így is gyorsabbnak bizonyultak az orosznál.

Az utolsóelőtti páros nem tudott beleszólni az érmek sorsába, de az utolsó duóban kapott helyet az a Davis, aki Torinóban és Vancouverben győzött 1000 méteren, 1500-on pedig Torinóban második lett, egyúttal a szám világbajnoki címvédője. Davis is belekezdett az elején, de nem annyira, mint Tuitert, csak tartani tudta az első körben összeszedett hátrányt, sőt az utolsó körre elmerevedett, de Bökko elé - ha csak három századdal is, de - még éppen befért, így ezüstéremmel gazdagította ötkarikás medálgyűjteményét.

Eredmény, gyorskorcsolya, férfi 1500 m:
1. Mark Tuitert (Hollandia) 1:45.57 p
2. Shani Davis (Egyesült Államok) 1:46.10
3. Havard Bökko (Norvégia) 1:46.13