Veszélyben az egyedülálló és boldogtalan férfiak

Vágólapra másolva!
Az Amerikai Stroke Társaság kutatásai szerint az egyedülálló, vagy boldogtalan házasságban élő férfiaknak nagyobb az esélyük a végzetes kimenetelű agyvérzés kialakulására, mint boldog házasságban vagy párkapcsolatban élő társaiknak.
Vágólapra másolva!

A tudósok korábbi kutatási adatok felhasználásával jutottak erre a következtetésre. Az 1963-tól 1997-ig tartott Izraeli Isémiás Szívbetegség Kutatás során összesen 10059 önkéntest vizsgáltak meg.

Azok közül a férfiak közül, akik 1963-ig egyedülállóak voltak, 8,4 százalék hunyt el agyvérzésben a következő 34 évben, míg házas férfiak esetében ez az arány csak 7,1 százalék volt. Az életkort, szocioekonomikus státuszt, különböző öröklött betegségeket és életmódbeli szokások is figyelembe véve az egyedülálló férfiaknak 64 százalékkal nagyobb az esélyük a végzetes kimenetelű agyvérzés kialakulására, mint a házasoknak.

A házasság azonban nem feltétlenül jelent védelmet az agyvérzés ellen: az adatok szerint a boldogtalan és rossz házasságban élők esetében is 64 százalékkal nagyobb a betegség kialakulásának esélye.

"Korábban nem gondoltuk, hogy a boldogtalan házasságnak ekkora egészségügyi jelentősége van" - nyilatkozta Dr. Uli Goldbourt, a Tel Aviv Egyetem epidemiológusa.

A kutatásban csak férfiak vettek részt, ezért a nőkre vonatkozó adatok hiányosak. "Ezt természetesen a jövőben orvosolni szeretnénk" - nyilatkozta Dr. Goldbourt.