Hűtlen kezeléssel gyanúsítják Balogh Zsoltot, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatóját

Vágólapra másolva!
Tettesként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítja az ügyészség Balogh Zsoltot, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatóját. Balogh a napokban több interjúban beszélt arról, hogyan működött a BKV-nál a politikai irányítás, és hogy vezetőként több tízmillió forintot adott át Hagyó Miklósnak.
Vágólapra másolva!

Az Sz.-né Sz. Eleonóra és társai ellen indított büntetőeljárásban szerepel gyanúsítottként Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatója. A Budapesti Rendőr-főkapitányság megerősítette, hogy Baloghot tettesként elkövetett hűtlen kezeléssel gyanúsítják, a gyanúsítás a BKV által kötött kommunikációs szerződésekkel függ össze. Balogh szabadlábon védekezhet.

Balogh, aki 2008 áprilisától szeptember 1-ig irányította a közlekedési társaságot, a hétvégén előbb a Magyar Nemzetnek, majd a HírTV-nek adott interjút, ezekben többek között arról beszélt, hogy állítása szerint hogyan működött a politikai gépezet a BKV-nál. Azt állította, hogy Hagyó Miklóstól kapott utasításokat előnytelen szerződések kötésére, minden apró személyügyi és szervezeti kérdésről egyeztetnie kellett vele tanácsadóján keresztül, és több tízmillió forintot adott át neki. Hagyó tagadja Balogh állításait és ártatlanságát hangoztatja (az interjúkról részletesen korábbi cikkeinkben olvashat).

Hagyó Miklós 2006 őszétől tavaly november közepéig Budapest főpolgármester-helyetteseként felügyelte a fővárosi cégeket, köztük a BKV-t is. Hagyó február elején a párt budapesti vezetésének kérésére mondott le a képviselőjelöltségről, a budapesti listán betöltött helyéről és Fővárosi Közgyűlési mandátumáról, miután az ATV meg nem nevezett rendőrségi forrásokra hivatkozva közölte: Antal Attila korábbi BKV-vezérigazgató és Balogh terhelő vallomást tett Hagyóra.

Február elején Balogh ügyvédje, Bárándy György az [origo]-nak azt mondta, hogy vádalkutárgyalások vannak folyamatban Balogh és az ügyészség közt. Bárándy György szombaton az [origo]-nak azt mondta: vádalkut jogi okokból végül nem lehetett kötni. Ügyfele tett a BKV-ügyben egy nyilatkozatot, amely államtitok, ezen kívül két alkalommal - februárban és ezen a héten - gyanúsítottként kihallgatta őt a rendőrség, mindkét alkalommal több órán keresztül. Az ügyvéd szerint a rendőrségnek tett tanúvallomások tartalmával megegyeznek a Magyar Nemzetnek elmondottak.

A Fővárosi Főügyészség Balogh védőjének nyilatkozatiról azt közölte, hogy a magyar büntetőjog rendszere nem ismeri az amerikai típusú "vádalku" intézményét. A rendőrség a gyanúsítottal "nyomozási alkut" köthet, ilyen esetben ha a gyanúsított vallomása nagymértékben segíti a nyomozást, a vele szemben indult eljárást meg is szünethetik. Az ilyen megállapodások egész folyamata, annak kezdeményezése, tartalma és a döntés is államtitkot képez. "Balogh Zsolt jogállása azonos az ügy többi gyanúsítottjának jogállásával" - áll a Főügyészség közleményében.