Hamarosan eldől a cukoripari pályázatok sorsa

Vágólapra másolva!
Március végéig döntenek a cukoripari reformmal kapcsolatban meghirdetett pályázati támogatásokról. Összesen tizenhétmilliárd forintot osztanak ki ezen a címen.
Vágólapra másolva!

Gőgös Zoltán, a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára elmondta: az igénylési határidő január tizenötödike volt, s több mint háromezer pályázat érkezett be, nyolcvanmilliárd forintnyi összegre. Kaba és körzetében hat és félmilliárd forintot, a Petőházához tartozó vidéken két és félmilliárdot, Szerencs térségében 5,7 milliárdot, Szolnokon és körzetében pedig 2,6 milliárdot nyerhetnek összességében a pályázók.

Gőgös szerint a 2007-2013. közötti időszakra szóló Új Magyarország Vidékfejlesztési Program múlt ősszel meghirdetett pályázataira összesen tizenkilencezer támogatási kérelem érkezett már be, s az igényelt pénzösszeg eléri a négyszázmilliárd forintot.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A teljes hétéves program során rendelkezésre álló ezernégyszázmilliárd forintból (a közeljövőben várható döntésekkel együtt) ezermilliárdos összeget már lekötöttek, ami példa nélküli az Európai Unióban - fogalmazott Gőgös.

A kormány a múlt héten határozott arról, hogy a korábban meghirdetett döntési moratóriumot a vidékfejlesztési pályázatokra vonatkozóan felfüggeszti, így az államtitkár szerint április végéig még várhatóan kétszázmilliárd forintnyi támogatás sorsa dőlhet el.