Hulladékmutyi állami támogatással

Vágólapra másolva!
Sajtótájékoztatót tartott ma délelőtt három hulladékkezelő cég egy rendeletmódosító javaslat miatt, ami korlátozná a hulladékpiacon kialakult versenyt. A rendeletet-módosítást - bár napirendi pontként szerepelt a listán - mégsem tárgyalták a tegnapi kormányülésen.
Vágólapra másolva!

A sajtótájékoztatót három koordináló szervezet - az ÖKO-FERR Hulladékkezelést Koordináló Közhasznú Nonprofit Kft., az Elektro-Waste Kft., valamint az Eko-Punkt Nonprofit Kft. - hívta össze azért, hogy elmondja véleményét, és figyelmeztessen a rendeletmódosító indítvány elfogadásában rejlő veszélyekre. Mányi István, az Öko-Ferr ügyvezetője kérdésünkre elmondta: az új hulladékgazdálkodási rendszer terve 2009 novemberében nyilvánosságra került, annak elfogadása a teljes szakma véleményének egyeztetésével indult. "A fellelt hiányosságok miatt a tervezet december 31-i elfogadása meghiúsult, az új felülvizsgálat januárra volt időzítve. A januári egyeztetések során viszont már nem teljes körűen kérték ki a szakmai körök véleményét, így kerülhettek bele a módosító javaslatba az általunk kifogásolt elemek."

A tervezett módosítás például csak azoknak a társaságoknak engedélyezné a tevékenységet, amelyek legalább ötven partnerrel, valamint a becsült piac minimum öt százalékával rendelkeznek. "Meglehetősen megnehezíti a rendelet betartását az a tény, hogy senki sem rendelkezik a piac méretére vonatkozó pontos adattal. Teljesen abszurd módon az egzaktan meghatározhatatlan piaci részesedés előírt szint alá csökkenését bírsággal is büntetnék" - mondja Mányi. Hozzáteszi: szokatlan és egyben diszkriminatív az ötven-hetvenmilliós, szigorúan készpénzben tartandó kötelező tőke előírása is. "A hulladékgazdálkodás biztonságát a rendelettervezet biztosítékadási kötelezettséghez is köti, de azt is úgy, hogy a több milliárdot forgalmazók ugyanannyit fizetnek, mint a kisebb, százmilliós forgalmú koordináló szervezetek. A rendelkezés hatására a kezelési-hasznosítási piaci szereplők tevékenysége korlátozódik, amely gyakorlatilag azt jelenti, hogy bizonyos támogatásokhoz nem férhetnek hozzá. Ennek hatására drágulnak a szolgáltatások, ami a fogyasztói költségek emelkedéséhez vezet. A rendszer működéséhez szükséges harmincnyolcmilliárd forint felhajtása pedig a fogyasztók kontójára történne."

Forrás: MTI

A sajtótájékoztató végül okafogyottá vált, ugyanis a tegnapi kormányülésen - annak ellenére, hogy a rendeletmódosítás szerepelt a napirendi pontok között - mégsem tárgyalták az indítványt. Mányi István úgy véli, a rendeletmódosítás későbbi elfogadása is ellehetetlenítene legalább tíz-tizenkét koordináló szervezetet, illetve az alájuk tartozó kisebb cégeket is. "Tapasztalható, hogy leendő változások hallatára többen visszafogták kapacitásukat, illetve létszámot is csökkentettek" - tájékoztat Mányi. Hozzáteszi: a rendeletmódosításért lobbizó erők- az ÖKO-Pannon Nonprofit Kft. és érdekeltségi köre - a jelenleg felmérhető és statisztikailag mérhető piac mintegy nyolcvan százalékát fedik le. Indoklásuk szerint a rendelet nélkül árversenybe kerülnének, ami az árak csökkenéséhez és ezáltal a szolgáltatás minőségének romlásához vezet. Mányi úgy véli, hogy senki nem fog számára hátrányos díjakat megállapítani, ettől nem kellene tartaniuk, mint ahogy attól sem, hogy nem férnének el a piacon. "A piachoz tartozó hulladékkezelési feladatrendszer óriási Magyarországon, mindenkinek jut feladat."

Mányi István a készülő rendeletet olyan harakirihez hasonlította, amely során a kést háromszor-négyszer mérgezik. A szabályozásban folyamatosan megjelenő, különféle engedmények pedig a végeredményt csupán kegyes halállá változtatják. "Mi nem értünk egyet a szabályozás elveivel. Ilyen elvek szerint nem lehet helyzetbe hozni piaci szereplőket. Mondhatnám azt is, hogy versenyhivatali kérdés, de az uniós irányelveknek is ellentmond; a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a szabálymódosítás első tervezetét már 2009 végi állásfoglalásában súlyosan versenykorlátozónak minősítette."

A rendelet azért is aggályos, mert az új Hulladékgazdálkodási Törvény szeptemberre válik véglegessé, s annak gyakorlatilag tartalmaznia kell a hulladékgazdálkodás közvetett, és közvetlen finanszírozását. "Időelőttinek tartjuk, hogy bármilyen szabályokat alkossunk egy olyan majdani, nem is véglegesített feladatrendszerre. Gyakorlatilag nincs, ami eldönti, hogy kik legyenek ennek a piacnak a szereplői. Szeretnénk, ha a szakma véleménye együttesen fogalmazódna meg egy ilyen szabályozásban."