Tű helyett méhek - hódít a régi gyógymód Kínában

Vágólapra másolva!
A legtöbb ember retteg a méhcsípésektől és ha megtörténik, rohan az orvoshoz, hogy enyhítse valamivel a fájdalmat. Pekingben viszont van egy magánklinika, ahová sok száz beteg érkezik évente, hogy épp a méhek segítségével gyógyuljanak.
Vágólapra másolva!

A méhcsípés-terápiát. Illetve a csípések gyógyító hatását már az ókorban is ismerték és használták a kínaiak. A test megfelelő nyomáspontjaira élő méheket helyeztek és a felingerelt méheket védekezésre kényszerítve érték el, hogy a páciens testébe csípjenek. Az i.e. 3000 óta ismert módszert 2007-ben nyilvánították törvényes gyógymóddá Kínában - írja az ABC News.

A módszer nagyon hasonló az akupunktúrához, csak itt a tűket a méhek fullánkjai helyettesítik, csak éppen a méhek csípésével a szervezetbe kerülő természetes méreganyagok tulajdonképpen injekcióként működnek. Ez a terápia legfontosabb része. A méhek mérge javítja a vérkeringést, csökkenti a gyulladásokat és enyhíti a fájdalmat.

A pekingi Kanh Tai Méh klinikán alkalmazott terápiák bizonyítottan hatékonyak a reumatikus betegségek kezelésére, izületi gyulladásokra, vagy például csontbetegségekre.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

A képre kattintva egy indiai méhterápia képeit nézheti meg

A kezelésekhez használt méheket nem Kínában gyűjtik be, a legtöbb példány Olaszországból és a Perzsa-öböl térségéből származik, de a klinika saját méhészetében tárolják őket. A kezelésekre azért alkalmasak, mert a fullánkjuk 0,3 milliméter hosszú és a csípéssel relatíve kis mennyiségű. 0,3 milligrammnyi méreg jut az emberi testbe.

A kezelés elején az orvosok csipesszel szedik ki a méheket a kaptárból és pontosan a megfelelő nyomáspontra irányítják a fullánkjaikat. A méhek a csípés után azonnal elpusztulnak. A fullánk több órán keresztül a testben marad még és a betegek elmondása szerint ez már önmagában enyhít a kellemetlen érzésen, fájdalmon.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Galéria a fotóra kattintva

A kezelést végző orvosok - akik hosszas előképzésen esnek át egyébként - döntenek arról, hogy a fullánkok mennyi ideig maradjanak a páciensek testében és azt is, hogy a kezeléshez mennyi méh szükséges. Szükséges esetben akár száz méhcsípést is elhelyeznek a beteg testén, de ez ritka eset. Az alsó határ 4-5 csípés egy kezelés alatt.

Forrás: AFP
Forrás: AFP

Még több fotó a képre kattintva

A klinika naponta 25-30 vendéget fogad, hétvégenként pedig 50-60 beteg várakozik általában. A kezelések annyira népszerűek lettek, hogy a klinika jövőre terjeszkedni szeretne. A betegek közül sokan Kína távoli részeiből érkeznek, de egyre több a külföldi páciens is. Egy kezelés ára 120 jüan, ami nagyjából 3500 forintnak felel meg, így ez a kezelés jóval olcsóbb a hagyományos gyógymódoknál.

A klinika adatai szerint a betegeik több mint 90 százaléka javulást tapasztalt az állapotában a kezeléseket követően. A fájdalmak ellenére sok beteg hosszú évekig rendszeresen jár a kezelésekre.