Allergia: van megoldás, de kisebb vagyonba kerül

Vágólapra másolva!
Az allergia lassan népbetegség, pedig az immunterápiának köszönhetően a betegek néhány év alatt tartósan tünetmentessé válhatnak. Ehhez azonban vastag pénztárcára lesz szükség, a terápiát ugyanis néhány kivételtől eltekintve nem támogatja az OEP. 
Vágólapra másolva!

Három év - az orvosok azt állítják ennyi időre van szükség minimálisan ahhoz, hogy egy allergiás beteg tartósan tünetmentes maradjon, amennyiben az immunkezelés mellett dönt. De nem mindig, és nem mindenkinél működik.




"Amennyiben az egészségpénztár akárcsak a részbeni finanszírozása mellett is döntene, hatalmas terhet venne magára. Az allergiások száma ugyanis igen magas, és ha mindegyik szénanáthás tüneteket mutató beteg szeretné igénybe venni, jóval magasabb összeg jönne ki, mint a jelenleg kapható allergia elleni gyógyszerek OEP támogatása" - nyilatkozta lapunknak prof. dr. Némán Kristóf allergológus szakember.


Több éves kúra hoz eredményt


Az immunterápia leginkább az oltásokhoz hasonlítható, az eljárás lényege, hogy a betegnél megpróbálják kialakítani a toleranciát az adott anyaggal szemben. Míg az egészséges ember immunrendszere a parlagfüvet tolerálja, azaz a belélegzett pollen nem vált ki káros hatást, addig az erre érzékenyeknél a tolerancia elveszettnek tekinthető: ha a pollen a légutakba jut, kialakulnak a jellegzetes tünetek.


A speciális immunterápiás készítmény (oltás, csepp, tabletta) az allergén tisztított kivonatait tartalmazza, vagyis a tünetekért felelős fehérje kivonatú anyagokat. Az úgynevezett specifikus immunterápia esetén a beteg emelkedő adagokban kapja a kivonatokat, és ennek megfelelően kezdő és fenntartó adagok vannak forgalomban. Az adag mennyiségét a kúra idején a szakorvos határozza meg, annak függvényében, hogy hogyan hat az adott páciensnél a terápia.


"Nagyon fontos, hogy a beteg közreműködő legyen, tehát pontosan kövesse az utasításainkat. A terápiát mindig az adott pollen megjelenése előtt érdemes elkezdeni, és egy évet feltétlenül érdemes végigcsinálni, hiszen ezután tudjuk csak eldönteni, hogy a terápia van-e olyan hatékony, hogy érdemes végigcsinálni. A beteg állapotától függően ugyanis a kúra 3-5 évig is eltart, amelynek az összköltsége igen magas" - magyarázta lapunknak dr. Söjtöry Hajnalka allergológus, klinikai immunológus. "Egy parlagfűre érzékeny embernél a terápiát már érdemes januárban elkezdeni, és egy kis szerencsével a tünetei már az augusztusi parlagfű-roham alatt jelentősen csökkenhetnek."


Aki tavasztól-őszig tüsszög, annak nem javasolt a terápia


A pozitív tapasztalatok mellett azonban azt is érdemes figyelembe venni, hogy a terápia nem mindenkinél alkalmazható. Az orvosok többek között nem ajánlják ötéves kor alatt, szív vagy érrendszeri betegségek meglétekor, súlyos asztma esetén, illetve súlyos pszichiátriai betegségben szenvedőknél.


Valamint azoknak sem javasolják, akik tüsszögnek márciustól októberig, tehát szinte mindenre allergiások, ugyanis az immunterápia lényege, hogy egy készítmény adott pollenekre add védettséget. Ha valaki például tavaszi vagy nyári fákra is allergiás akkor a kezelés összege a havi tízezer forintról rögtön húszezerre ugrik, ami csak az első évben 240 ezer forintos kiadást jelent, és a siker nem garantált. Az OEP támogatásról pedig még álmodozni is felesleges. Egy kivételtől eltekintve.

Forrás: iStockphoto


A méhcsípés elleni immunterápiát támogatja az állam


A darázs- és méhcsípés elleni immunterápiát ugyanis az állam kilencven százalékban támogatja. "A csípésekre allergiás betegek a csípés után nagy eséllyel kapnak anafilaxiás sokkot, ami könnyen lehet végzetes kimenetelű, ezért ilyen speciális esetekben az OEP vállalja a költségek nagy részét. Hiszen alapvetően egészséges emberek halhatnak bele, egy ártalmatlannak hitt darázs- vagy méhcsípésbe. Az ő terápiájuk annyiban tér el, a pollenérzékenyek kezelésétől, hogy a szérumot injekcióban kapják, és minden esetben orvosi felügyelet alatt, ugyanis néhányszor kellemetlen tünetek is előfordulhatnak. A kezelés után a legtöbb beteg úgy reagál a darázs- és méhcsípésre, mint bármelyik másik ember, azonban a biztonság kedvéért azt tanácsoljuk, hogy tartsanak maguknál epinephrine tartalmú, életmentő készítményt, amelyet anafilaxiás sokk esetén a beteg egy könnyű mozdulattal önmagába tud fecskendezni" - mondta el prof. dr. Némán Kristóf.


"Én tíz évvel ezelőtt estem át darázscsípés elleni immunterápián, amelyre egy anafilaxiás sokk után küldött el az orvosom. Jelenleg úgy áll a helyzet, hogy kibírnék egy csípést, de orvosi javaslatra magamnál tartom a fecskendőt, amelyet az első időkben még külön engedéllyel lehetett csak beszerezni. Most már egy egyszerű recept elég hozzá, de az OEP nem támogatja az életmentő készítményt, így a gyógyszer lejáratakor - kétévente - mindig megveszem a jelenleg tízezer forintért kapható gyógyszert" - mesélte Zsuzsa, aki már az ötödik ilyen injekciót veszi meg.


A fent említett epinephrine tartalmú, életmentő készítményre tehát nincs támogatás, az OEP honlapján azonban nem találtunk olyan készítményt, amely hasonló hatással bírna, és lenne rá támogatás. Egy kevésbé jó, de olcsóbb megoldás azonban létezik.


"Amikor felírták nekem a fecskendőt, nem álltam úgy anyagilag, hogy meg tudjam venni, így a másik megoldás mellett döntöttem. Kaptam egy injekciós fecskendőt, egy ampulla adrenalint és szteroid gyógyszereket. Veszély esetén ezt kellene magamba szúrnom, illetve bevennem a tablettákat" - vázolta helyzetét Erika, akinek az anyagi helyzete nem teszi lehetővé, hogy az egyszerűbb és biztonságosabb megoldást válassza.


Vékony pénztárcájuknak marad a zsebkendő


Vészhelyzet esetén azonban elképzelhető, hogy nem mindenkinek van annyi ideje, hogy letörje az ampulla tetejét, felszívja az anyagot a fecskendővel és magába szúrja, arról már nem is beszélve, hogy egy ilyen mennyiségű adrenalin egy idősebb ember szívében maradandó károsodást is okozhat.


Ameddig azonban nincs OEP támogatás, addig marad a drága, de életmentő készítmény, az immunterápia helyett pedig a zsebkendő és a különböző szteroidos gyógyszerek.