Vágólapra másolva!
Egy gyermekorvos megdöbbentő állítása újra felszította az azzal kapcsolatos vitát, mi a teendő a síró csecsemőkkel.
Vágólapra másolva!

Dr. Penelope Leach szerint ugyanis az elkeseredett csecsemőkre, akiket sírni hagynak, a későbbi életkorban kialakuló rendellenességek nagyobb kockázata leselkedik. A szakértő úgy véli, a legújabb kutatások azt bizonyítják, hogy a hosszan tartó sírás károsíthatja a fejlődő agyat, ami későbbi életkorban tanulási nehézségekhez vezethet.

Dr. Leach, az 1977-ben kiadott Picik és kicsik: A gyermeknevelés kézikönyve a születéstől az iskoláskorig c. könyv szerzője így nyilatkozott: "Nem pusztán egy vélemény, hanem tény, hogy káros lehet a csecsemőket sírni hagyni. Most, hogy ezt tudjuk, miért kockáztatnánk?"

Dr. Leach elmélete ellentmond az elfogadott gyermeknevelési gyakorlatnak, mely szerint a babákat akár 20 percig is szabad sírni hagyni. Egyes szakértők, köztük Gina Ford, A kiegyensúlyozott babák és nyugodt mamák kézikönyvének szerzője, azt javasolják a szülőknek, hogy szabályozzák újszülöttük életét, vagyis sírni is hagyhatják, amíg ki nem alakul egy rendszeres alvási mintájuk.

Dr. Leach viszont azt állítja, hogy a csecsemők szellemileg nem elég érettek ahhoz, hogy "megtanulják", mikor kell megfelelő időpontban elaludni. Szerinte az a baba, akit elég hosszú ideig hagynak sírni, végül abbahagyja a sírást, de nem azért, mert megtanulta, hogyan kell örömmel egyedül elaludni, hanem azért, mert kifárad, és lemond arról, hogy segítséget kap. A gyermekszakértő úgy véli, hogy a hosszú sírás a kortizol stresszhormon fokozott termelődéséhez vezet. A hosszan tartó sírás olyan sok kortizol termelődését eredményezi, ami károsíthatja a csecsemő agyát. "Ez persze nem azt jelenti, hogy egy babának sosem szabad sírnia, vagy hogy a szülőknek aggódniuk kell, ha egy kicsit sír. Minden csecsemő sír, némelyik többet, mint mások. Nem a sírás tesz rosszat a csecsemőknek, hanem az olyan sírás, amire nem reagálnak" - állítja Dr. Leach.

Dr. Leach a The Independent napilapban megjelent kijelentései ellentmondásban állnak az ausztrál Murdoch Gyermekkutató Intézet múlt hónapban közzétett kutatásával. Az ausztrál szakértők 225 hatéves gyermeket vizsgáltak, akik csecsemőkorukban viselkedési alvási beavatkozásban részesültek, és kimutatták, hogy a "kontrollált sírás", vagyis a babák hosszú ideig való sírni hagyása nem gyakorol semmiféle negatív hatást a gyermek érzelmeinek illetve viselkedésének fejlődésére.

A kutatások szerint a szülők közel 50 százalékának vannak problémái gyermekük alvási mintájával, ami gyakran a házasságukban is nehézségeket okoz.