Népszabadság: Csányi sürgősen átalakítaná az adórendszert

Vágólapra másolva!
Csányi Sándor szerint sürgősen változtatni kell az adórendszeren. A bankvezér lehetőséget lát a kétharmados választási eredményben, a hiányt szerinte olyan lépésekkel szabad növelni, amik középtávon kimutatható előnyökkel járnak. Sürgeti az önkormányzati rendszer és az egészségügy átalakítását. Az új kormány programjától függően Csányi szerint belefér még néhány kamatcsökkentés.
Vágólapra másolva!

Sürgősen változtatni kell az adórendszeren, mert ma egy kisvállalkozás a csődbe jutást kockáztatja, ha legálisan akarja fizetni a dolgozóit - jelentette ki az OTP Bank első embere a Népszabadságnak. Csányi Sándor elnök-vezérigazgató szerint csak akkor érdemes a költségvetési hiány növeléséről beszélni, ha cserébe reformokra kötelezi el magát az új kormány. A hiány növelése önmagában a nemzetközi pénzvilág számára nem elfogadható - tette hozzá.

Csányi szerint a kétharmados eredmény lehetőséget ad olyan döntések megszületésére, amelyeket korábban nem lehetett meghozni és úgy tapasztalja, a piacok is kedvezően fogadták a Fidesz elsöprő győzelmét..

A pénzügyi egyensúly érdekében végrehajtott nagyon gyors beavatkozások tovább mélyíthetik a válságot. Ugyanakkor fontos, hogy az egyensúly elérése elérése közben az emberek elfogadható színvonalon éljenek, és a cégek is prosperáljanak - tette hozzá a bankvezér, aki szerint meg kell tenni olyan lépéseket, amelyek adott esetben növelik a hiányt, de csak olyat, ami megmagyarázható a befektetők számára, mert középtávon kimutatható előnyökkel jár. Példának a nagy ellátóendszerek átalakítását vagy az állami vállalatok rendbetételét hozta fel.

Pazarló önkormányzati rendszer, forráshiányos egészségügy

A legsürgetőbb kérdésnek az önkormányzati rendszerben és az egészségügyben való változtatást látja Csányi. Míg egyik rendszer sem a megfelelő szolgáltatást nyújtja a hozzájuk fordulóknak, az önkormányzati rendszerben egyértelműen pazarlás folyik - túl nagy az intézményrendszer -, addig az egészségügyben bizonyos területeken forráshiány van, miközben túl sok a kórház, és jelentős összegek kerülnek felhasználásra nem kellően kihasznált műszerkapacitások létrehozására.

Tragikus továbbá a munkanélküliség helyzete, ami Csányi szerint két dologra vezethető vissza. A stagnáló gazdaságra, illetve az oktatási rendszer problémáira. Meggyőződésem, hogy a jövőben a nem megfelelő szakképzés, a képzett munkaerő hiánya lesz az egyik alapvető akadálya a gazdasági növekedésnek. Mivel a mostani adórendszer mellett, különösen a bérekre rakódó közterhek mértéke miatt a vállalkozások jó részének nem éri meg legálisan foglalkoztatni, az adórendszert is nagyon sürgősen rendbe kellene tenni: kiirtani belőle a kedvezményeket, bővíteni az adózók körét, és csökkenteni az adók és járulékok mértékét.

Attól függően, hogy milyen lesz az új kormány programja, az árfolyam alakulását figyelve Csányi Sándor azt gondolja, hogy a következő hónapokban még néhány kamatcsökkentés belefér.

Az OTP-vezér nehezen tudja elképzelni, hogy a földvásárlási moratóriumot abban a formában, ahogy most van, meg tudják hosszabbítani, de persze meg kell próbálni, amennyiben van erre mód. A termőföld megszerzésében a hazai vállalkozókat kell helyzetbe hozni, ahogy az egyébként szerte a világban működik - mondta el a Népszabadságnak adott interjújában.

Terjeszkedni készül az OTP és a Pick

A bankelnök nem adott határozott választ arra, hogy szerinte lesz-e még felpúpozódása a válságnak, de elmondta, hogy az OTP Bank szempontjából már nem kerülhetünk olyan nehéz helyzetbe, mint 2008 őszén. Azokban az országokban is normalizálódik a helyzet mind politikailag, mind gazdaságilag, amelyek sok gondot okoztak az elmúlt időszakban. Ezek közé sorolta Ukrajnát, sőt, arra számít, hogy a nem is távoli jövőben az OTP profitjának jelentős része innen származik majd. A bank szeretne részt venni a térség bankszektorában a következő időszakban várható konszolidációs folyamatban. "Terjeszkedni akarunk, elsősorban ott, ahol a részesedésünk még nem optimális, de a piac jelentős fejlődés előtt áll. Ilyen ország például Románia" - tette hozzá.

Az IMF és egyéb szervezetek által javasolt globális bankadót Csányi több szempontból sem tartja igazságosnak, de nincsenek illúziói: lesz globális bankadó, meg is fogják fizetni rendesen. Az elnök ugyanakkor nem hiszi, hogy ezzel bármilyen válságot el lehet kerülni, legfeljebb egy-egy bank rossz gazdálkodását lehet egy ilyen alapból kezelni.

Az üzletember szeretné a Pick által levágott sertések jelenlegi 500-600 ezres számát millióra emelni és abban bízik, hogy gyorsan piacra tudnak lépni a Herz termékeivel.

Csányi elmondta, hogy azért Szingapúrban működtetik az érdekeltségeit összefogó céget, a CSIM-et, mert a cég elődje Cipruson működött, és míg a bankelnök 76 százalékban tulajdonos, 24 százalék ázsiai befektetőké. Ők ragaszkodtak ahhoz, hogy olyan angolszász jogi környezetben működjön a cég, amit ismernek és amiben megbíznak. A CSIM Szingapúrban nem offshore, hanem onshore cégként működik, és az ázsiai ország elsősorban nem az adózása miatt kedvező, ott alapesetben 18 százalék a társasági adókulcs, idén csökkent 17 százalékra. Az agrárcégek pedig Magyarországon működnek, itt fizetik meg a társasági adót és az összes többi közterhet is - tette hozzá.