Szélrekord: nullának érezzük a tíz fokot a viharban

Vágólapra másolva!
Hétfő hajnalban sebességi rekordot döntöttek a vasárnapi, orkán erejű szélrohamok, azt azonban még így sem mondhatjuk, hogy ilyen sosem fordult volna elő korábban Magyarországon. Kedd estig továbbra is viharos, 70-90 km/órás széllökésekre kell számítani.
Vágólapra másolva!

Vasárnap Tapolcán 132 km/órás széllökés rázta meg a várost, hétfő hajnalban pedig a Kab-hegyen 162 km/órával új szélrekord született. A szélmérések kezdete óta hazánkban nem regisztráltak még ekkora értéket - különleges és igen szokatlan napok állnak mögöttünk. A korábbi rekord-széllökés csak kevéssel volt gyengébb: 1988. augusztus 3-án Szarvason 160 km/órát mértek.


Tartós szélvihar produkálta a rekordot

A két rekord összehasonlítása nem könnyű, hiszen teljesen más időjárási és földrajzi helyzetről van szó. 1988-ban az extrém értékeket egy hidegfront előtt kialakuló zivatarlánc mentén, a felhőszakadás következtében létrejött, úgynevezett kifutószél okozta. Bár a zivatarlánc huszonkét éve az ország nagy részét érintette - hatalmas fák is dőltek ki útja során -, egy adott helyen csupán egy-két óráig tartott a vihar.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Május 17., Budapest: autóra döntött egy fát a viharos szél a XII. kerületben (MTI Fotó: Kováts Dániel)

A mostani rekord érdekessége, hogy vasárnap tartósan, szinte 24 órán keresztül tartó szélvihart okozott a hazánkhoz képest északkeleti középponttal elhelyezkedő ciklon, sőt még napokkal később, kedden is viharos maradt a Dunántúlon a szél. Ugyanakkor a rekordot egy közel 600 méteres hegy tetején mérték, ahol általában a síkvidékhez képest nagyobb szél fúj.

A fenti két rekord hivatalos mérésekkel van alátámasztva. Semmi sem indokolja azonban, hogy ezeket tekintsük abszolút hazai szélrekordnak. 1924. június 13-án Budapesttől nem messze nyugatra, Bián heves tornádó tört ki, amelyben a becslések szerint a széllökés elérte a 310-360 km/órát.


Nullának érezzük a tíz fokot a szélben

A mostani, folyamatosan és erősen szeles időjárás személytől függő élettani hatással jár. Sokakat - főként a huzatra érzékenyeket - hosszú órákig megvisel az időjárás, két nap elteltével azonban a szervezet bizonyos mértékig adaptálódik. A szél csökkenti a hőérzetet, 80-90 km/órás lökések idején a ténylegesnél akár 10 fokkal hidegebbet lehet érezni, ami az utóbbi napok 10 fokos hőmérsékleti maximumai idején különösen kellemetlen.

Kedd estig a Dunántúl északi részén és a középső megyékben továbbra is viharos széllökésekre lehet számítani, amelyek elérhetik a 70-90 km/órát, tehát továbbra is ajánlott esőkabátot, széldzsekit viselni esernyő helyett; az autósok inkább ne parkoljanak fák alá. Szerdán már inkább csak az északnyugati országrészben lesznek viharos széllökések. Csütörtöktől általában mérséklődik a szél, ám a délutánonként kialakuló zivatarok környezetében rövid időre heves kifutószelek érkezhetnek.