A szenátus elfogadta Obama reformcsomagját

Vágólapra másolva!
Az amerikai szenátus 59-39-es szavazati aránnyal csütörtök este elfogadta az átfogó pénzügyi szabályozási reformról szóló tervezetet. A történelmi jelentőségű reformcsomag az 1930-as évekbeli gazdasági válság óta a legátfogóbb változtatásokat irányozza elő a Wall Street működési szabályai tekintetében.
Vágólapra másolva!

A felsőház által elfogadott tervezetet a szenátus döntése után össze kell hangolni a képviselőház által már decemberben elfogadott változattal, s utána írhatja alá Barack Obama elnök. A két verzió között minimális a különbség, így biztosra vehető, hogy a kongresszus heteken belül elfogadja a reformtörvényt. Barney Frank, az alsóház pénzügyi bizottságának elnöke szerint erre még július 4. előtt sor kerülhet.

A reformcsomag a pénzügyi válság megismétlődését hivatott megakadályozni. A szenátusi tervezet elfogadása úgy vált lehetővé, hogy a nap folyamán korábban a minimálisan szükséges, 60-40 szavazati aránnyal le lehetett zárni a tervezet vitáját, ezt az ellenzék korábban gátolta.

Obama akkor úgy nyilatkozott: sikerült legyőzni azokat a banki lobbicsoportokat, amelyek meg akarták akadályozni a reformcsomag elfogadását vagy fel akarták vizezni azt. "Ezek a kísérletek kudarcot vallottak" - mondta, megjegyezve, hogy a pénzügyi szektor lobbisták hordáival és több millió dollárnyi hirdetéssel szálltak harcba.

"Nem az a célunk, hogy megbüntessük a bankokat, hanem az, hogy megvédjük a gazdaság egészét és az amerikai népet attól a fajta felfordulástól, amilyent az utóbbi években láttunk" - fogalmazott, utalva arra, hogy a Wall Street-i befektetési bankok életben tartásához óriási állam segélyekre volt szükség.

A törvénytervezet egy sor eszközt vezet be a pénzügyi rendszer és a piacok esetleg kockázatainak kimutatására, jelentősen megnövelve a központi bank, a Fed hatalmát. Könnyebbé teszi ezenkívül a csőd felé közelítő nagy pénzintézetek felszámolását. új szabályokat ír elő az olyan összetett értékpapírok működésére vonatkozóan, amelyeknek nagy szerepük volt a 2008-as gazdasági krízis kialakulásában, továbbá megteremt egy új fogyasztóvédelmi ügynökséget. Hamarosan minden korábbinál erősebb fogyasztóvédelmi rendszer lép életbe, amely ki fog terjedni egyebek mellett a hitelkártyákra, a diák- és jelzáloghitelekre - jelentette ki Obama elnök.