Vágólapra másolva!
Nyolc milliárd dollárba kerülő fejlesztés révén pontosabbá és megbízhatóbbá teszik az amerikai GPS helymeghatározó rendszert, amely így karnyújtásnyi pontosságal dolgozhat majd.
Vágólapra másolva!

Mint azt sokan tudják, a GPS-rendszert eredetileg az amerikai hadsereg fejlesztette ki, mostanra azonban már nem csak hadászati, hanem polgári célokra is használják. A 24 darab, Föld körül keringő műholdat használó rendszert továbbfejlesztik annak érdekében, hogy pontosabb meghatározásra legyen képes, működése pedig megbízhatóbb legyen.

Pontosabb és gyorsabb lesz a GPS

Ennek során a rendszert kiszolgáló műholdakat egyesével újakra cserélik: 18 szatelit gyártása már folyamatban van a Boeingnél, további 12 darabot pedig a Lockheed Martinnál szerelnek össze. Ez egyben azt is jelenti, hogy a rendszerben hat darab olyan műhold is elérhető lesz, amelyet csak egy másik példány meghibásodása esetén vesznek használatba - számolt be az Physorg.com

A műholdak cseréjét azért egyesével végzik, hogy minimálisra csökkentsék az esetleges hibák lehetőségét. Az új műholdakat egy másodperc milliárdnyi részének megfelelő pontosságú atomórákkal szerelik majd fel, ami pénzügyi szolgáltatások esetén lehet fontos, amelyek közül rengeteg ugyancsak a GPS-t használja.

Emellett a jelenlegi 8-10 méterhez képest jóval precízebb, egy méteres, nagyjából karnyújtásnyinak megfelelő pontosságú helymeghatározásra lesz képes a technológia. A technológia továbbfejlesztése nyomán az amerikai GPS-rendszer működése is gyorsabbá válik majd. Az első új műholdat a tervek szerint a hétvégén bocsátják majd fel az amerikai légierő Cape Canaveral-i bázisáról, noha az eredeti ütemtervek szerint már három éve el kellett volna kezdődnie a megújításnak.

Már most is elérhető a jobb pontosság

Közel ekkora pontosság egyébként már most is elérhető Európában az EGNOS nevű technológia segítségével, amelyet tavaly ősszel be is mutattunk. Ez a megoldás az amerikai GPS-rendszer kiegészítéseként működik, és egy-két méteres pontosságúra javítja fel annak pontosságát.

Forrás: [origo]
Az EGNOS-szal már most jobb pontosságot érhet el Európában

Mint tavaly beszámoltunk róla, a megoldást az utóbbi években piacra dobott legtöbb műholdas navigációs eszköz támogatja (a menüben kell aktiválni az EGNOS vagy WAAS funkciókat). Az extra pontosság eléréséhez azonban megfelelő rálátás szükséges a korrekciós jeleket sugárzó, az Egyenlítő felett viszonylag alacsony szögben látható műholdakra, ezeket azonban például egy szűk utcán nem lehet fogni, háztetőn, hegycsúcson, sík terepen lévő autópályán viszont igen.

Harmincéves technológia

A GPS-rendszert az amerikai légierő El Segundo-i bázisán fejlesztették ki harminc évvel ezelőtt, elsősorban katonai célokra: segítségével például rakétákat lehetett pontosan célra irányítani. A rendszer kidolgozásakor a technológia terveit kidolgozó Bradford W. Parkinson ezredesnek a vezetés eleinte úgy nyilatkozott, a megoldásnak semmi jövője.

Bár a GPS-rendszer működését a Pentagon felügyeli, a technológiát a világ minden pontján használják, bár annak érdekében, hogy kevésbé függjenek az Egyesült Államoktól, az Európai Unió, Kína és Oroszország is saját műholdas helymeghatározó rendszert fejleszt magának, ezek azonban még nem érhetők el.