Apad a vízszint, de még nem múlt el a vészhelyzet Pásztónál

Vágólapra másolva!
Este tíz óta nem esik az eső a hasznosi víztározó környékén, ezért reggelre már apadni kezdett a kritikus magasságot elérő vízszint. A vészhelyzet még nem múlt el, és hetekig tarthat, amíg tíz méter alá apasztják a most 16 méter feletti vízszintet. A megye védelmi bizottsága egyelőre nem tudja, mikor térhetnek vissza a kitelepített emberek az otthonaikba.
Vágólapra másolva!

Éjjel fél kettőkor 16 méter 24 centin tetőzött a hasznosi víztározó vízszintje, majd pár óra stagnálás után apadni kezdett, reggel hét órakor 16 méter 20 centi volt a vízszint - mondta az [origo]-nak Becsó Zsolt, a Nógrád Megyei Védelmi Bizottság elnöke. A víztározóban a heves esőzések miatt hirtelen több mint öt métert emelkedett a vízszint az elmúlt napokban, kedd estére bőven a maximális szint felé emelkedett, ezért vészhelyzetet rendeltek el a térségben, a két közelben fekvő településen, Hasznoson és Pásztón pedig megkezdték az emberek kitelepítést (erről bővebben ebben a cikkünkben olvashat).

Bár a gát stabil, és este fél tíz óta nem esik az eső, a vészhelyzet egyelőre nem múlt el, mert a Mátrából érkező gyorsfolyású patakokból érkező víz a következő órákban még megemelheti a vízszintet. "Imádkozunk, hogy ne essen" - mondta Becsó, aki szerint öt éve arra is volt már példa, hogy egy heves esőzés miatt egy óra alatt több mint egy métert emelkedett a vízszint. A tározó gátja 18 méterig bírja, utána átbukhat azon a víz.

A szakemberek szerint tíz méter alá kell csökkenteni a víztározó szintjét - az esőzések előtt 9,5 méteren állt -, ez azonban akkor is hosszú ideig tarthat, ha nem esik több eső. A vízmű szakemberei folyamatosan engedik le a vizet, de ezzel naponta maximum 70-80 centivel lehet csökkenteni a vízszintet - mondta Becsó.

Arra egyelőre nem tudott válaszolni Becsó Zsolt, hogy a kitelepített emberek mikor térhetnek vissza az otthonaikba. Körülbelül kétezer embert telepítettek ki tegnap, közülük 184-en vannak a kialakított befogadóhelyeken, többen rokonoknál, ismerősöknél húzták meg magukat. Becsó szerint Pásztón csak a kitelepítés előkészületeit tették meg, és sokan a házukban maradtak.

Pásztón tíz óra előtt összeült a védelmi bizottság, a polgármesteri titkárságon azt ígérték, a polgármester az ülés után tájékoztatja az [origo]-t.

"Nem tudjuk már hova szivattyúzni a vizet"

Az esőzés országszerte gondokat okozott. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében tizenhét települést zár el a víz, közel kétszáz embert kitelepítettek, és a folyók áradása miatt többszáz tűzoltót vezényeltek a térségbe. Sátoraljaújhelynél a Ronyva patak átszakította az ideiglenes gátakat, a víz ugyanazokat a területeket veszélyezteti, amelyeket két héttel ezelőtt. Baranyában az éjjel átvágták a Baranya-csatorna gátját, hogy megmentsék Sásdot és Vásárosdombót. Az országos helyzetről bővebben ebben az összefoglalóban olvashat.

Forrás: MTI/Komka Péter
Tűzoltók és önkéntesek homokzsákokat pakolnak egy pásztó-mátrakeresztesi ház udvarán. További fotókért kattintson a képre!

"Nem tudjuk már hova szivattyúzni a vizet, mert visszafolyik. Minden úszik, ázik" - mondta az [origo]-nak szerdán délelőtt Szentes György, az Országos Katasztrófavédelem szóvivője. Szentes szerint az emberek is türelmetlenek már az esőzések miatt, sokszor levélben panaszolják, hogy a tűzoltók nem szivattyúzzák ki a vizet elöntött házukból, de sokszor nincs hova, vagy felesleges, mert fél óra múlva újra megtelne vízzel az elöntött alagsor vagy pince. "Meg kell várni a jó időt, onnantól kezdve gőzerővel fogunk dolgozni ezeken a területeken is" - mondta Szentes.

Országszerte 440 embert kellett kitelepíteni, a tűzoltókat 1600-szor riasztották az esőzések miatt, az országban 500 településen jelenleg is homokzsákolással, szivattyúzással védekeznek a víz ellen - mondta el a szóvivő.

Soha nem esett még annyi eső májusban, mint most, az ország egész területén legalább kétszer-háromszor, de volt, ahol ötször annyi eső esett, mint egy átlagos májusban. A sok eső miatt árvízek alakultak ki szinte az ország egész területén, máshol a viharos időjárás miatt kidőlt fák, leszakadt vezetékek, a nagy szél okozott problémákat.

Az extrém módon alakult májusi időjárást olyan, egyébként megszokott időjárási jelenségek okozták, amelyek történetesen egy hónap leforgása fordultak elő az országban. Májusban gyakran megtörténik, hogy a fülledt, labilis légkörben zivatarok alakulnak ki, és az is, hogy ciklonok vonulnak át az ország felett. A múlt hónapban az volt a szokatlan, hogy nagy volt a zivataros napok száma, és két erős ciklont is kifogtunk. Az extrém időjárás okairól bővebben ebben a cikkben olvashat.