Tisztulhat az energiapiac a közműdíjak felülvizsgálatával

Vágólapra másolva!
A tárgyalások majdani eredményétől függetlenül racionális gondolatnak tűnik a közszolgáltató cégek díjképzésének kormány által tervezett felülvizsgálata. Lelepleződhetnek az esetleges monopóliumok, és kiderülhet, a díjak valóban a tényleges költségeket tartalmazzák-e.
Vágólapra másolva!

Moratóriumot rendelne el a közüzemi díjak emelésére, egyúttal tárgyalásokat kezdene a közműcégekkel a kormány a díjak megállapításáról. Ez a tervezett lépés arra utal, hogy a kormány indokolatlanul magas díjakat sejt ebben a szférában, és a szolgáltatókkal folytatott egyeztetéseken, nyomásgyakorlással lehetőséget lát a mérséklésre.

Orbán Viktor az EU-tagországok budapesti nagyköveteivel nemrég folytatott tárgyaláson már megpendítette, hogy a külföldi tulajdonban lévő közszolgáltatási cégekkel kötött szerződések több mint tíz éve születtek, ezért ezeket egyenként át kell tekinteni, "és ahol lehet, meg kell állapodni".

Tény, hogy a KSH adatai szerint a háztartási energia 2001 óta rendre az inflációnál nagyobb mértékben drágult idehaza. Az Energia Klub egy idén kiadott tanulmánya szerint ma egy átlagos magyar háztartás bevételeinek nagyjából egyhetedét a villany-, gáz- és vízszámlák kifizetésére fordítja. (Orbán Viktor egy szélsőséges példát említett beszédében, amikor 80 százaléknyi rezsiköltségről beszélt - nem kizárt, hogy akad ilyen háztartás, de nem ez az általános.) Mindennek a hátterében persze részben a világpiaci árak növekedése állt, és a devizaárfolyamok változása is okozhatott áremelkedést.

Az is kétségtelen, hogy bármely közműszolgáltatás kitűnő terepe a monopólium kialakulásának - egy esetleges mélyreható kormányzati vizsgálattól joggal remélhetjük a verseny fokozódását, a piac tisztulását, a cégek működésének racionalizálását. Hegedűs Miklós, a GKI Energiakutató ügyvezetője azt mondta erről az MTI-nek: így kiderülhet, a díjak valóban a tényleges költségeket tartalmazzák-e.