Gyilkosság miatt vették őrizetbe a Casalesi-klán fejét

Vágólapra másolva!
A nápolyi maffia legbefolyásosabb családjának állítólagos vezetőjét vette őrizetbe az olasz rendőrség kedden - jelentették be a hatóságok. A Casalesi-klánt irányító Nicola Schiavonét egy hármas gyilkosság miatt tartóztatták le. A férfi ezzel apja nyomdokaiba lép, akit 1998-ban szintén a klán vezetőjeként fogtak el, és azóta is börtönben ül.
Vágólapra másolva!

Őrizetbe vették a Camorra olasz bűnszervezet egyik legbefolyásosabb tagját Dél-Olaszországban - közölte kedden a helyi rendőrség. A jelentés szerint Nicola Schiavonét kedd reggel vették őrizetbe a Nápolytól északra fekvő kisvárosban, Casal di Principében lévő villájában, ahol egyedül tartózkodott.

A rendőrség szerint Schiavone innen irányította a nápolyi Camorra egyik legveszedelmesebb klánját, a Casalesiket, akiknek gyilkosságok, zsarolások és egyéb üzérkedések írhatók a számlájára. A férfi apját, a bűnszervezet korábbi vezérét, Francesco Schiavonét még 1998-ben fogták el, és egy maratoni hosszúságú perben 15 társával együtt életfogytiglanra ítélték. Nicola Schiavonét a hatóságok hármas gyilkossággal vádolják.

A Casalesi-klán, a nápolyi maffia egyik legerősebb családja, Dél-Olaszországban uralja a drogkereskedelmet is, de igazi hatalmát a tulajdonában lévő szeméttárolóknak és cementgyáraknak köszönheti. A környéken akkora hatalmuk van, hogy korábban még rendőrőrsökön is tarthattak gyűléseket minden gond nélkül (a klán hatalmáról és szervezetéről ebben a cikkünkben részletesen is olvashat).

A klán korábban halálosan megfenyegette Roberto Saviano olasz írót, aki Gomorra című könyvében felfedte a Casalesik illegális tevékenységének minden szövevényes szálát. Az olasz igazságügyi miniszter, Angelino Alfano a klán mostani állítólagos vezetőjének letartóztatása után azt mondta, hogy a maffiatag elfogásával nagyon kemény csapást mértek nem csak a Casalesikre, hanem a Camorra egészére.

A klánra az elmúlt években egyébként is rájárt a rúd, sorra kerültek rács mögé különböző rangú vezetői. A Casalesi-klán egyik tagját tavaly szeptemberben éppen Magyarországon fogták el, ő állítólag az uzsora- és védelmi pénzek beszedéséért felelt (az ő elfogásáról itt olvashat). Azt az állítólagos maffiózót Magyarország még tavaly kiadta Olaszországnak.