Paradicsomokban talált mérgező anyagot egy civil szervezet

Vágólapra másolva!
Magyarországon forgalmazott paradicsomban és uborkában talált olyan veszélyes anyagot a Levegő Munkacsoport környezetvédő civil szervezet, amelyet 2008-ben betiltott az Európai Unió. A szakhatósági viszont azt közölte: egyelőre nem találtak a hazai zöldségekben a civil szervezet által említett szennyezést.
Vágólapra másolva!

A Levegő Munkacsoport nyári zöldség-gyümölcstesztjén egy Magyarországon forgalomba hozott paradicsomban és uborkában olyan veszélyes anyagot találtak, amelyet 2008-ben betiltott az Európai Unió - közölte csütörtökön a civil szervezet az MTI-vel.

A civil szervezet június elején megvizsgálta, hogy az áruházláncok polcain megjelenő zöldségek és gyümölcsök tartalmaznak-e veszélyesnek minősített vegyszermaradékokat. A Levegő Munkacsoport szakemberei uborkát, paradicsomot és epret vásároltak öt áruházlánc egy-egy budapesti üzletében, majd ezeket egy holland laboratórium vizsgálták meg.

A közlemény szerint a 14 megvizsgált minta közül háromban, egy uborkában, egy paradicsomban és egy eperben nem talált vegyszermaradékot a laboratórium. Egy budapesti áruházban vásárolt paradicsommintában viszont öt különféle vegyszermaradékot mutatott ki a vizsgálat, többek között az uniós forgalomból kivont procimidon nevű hatóanyagot is. Ezt a hatóanyagot megtalálták egy másik áruházban vásárolt uborkában is.

A procimidont a magyar hatóság 2007. július 16-án kivonta a forgalomból és a türelmi idő is lejárt 2009-ben. A procimidont az USA Környezetvédelmi Ügynöksége lehetséges emberi rákkeltőként sorolta be. A hatóanyagot továbbá az Európai Unió szaporodási képességet károsító anyagként tartja nyilván, valamint felkerült az EU hormonrendszer károsító anyagokat tartalmazó listájára is.

Az ügyben az MTI megkereste a Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal (MgSzH) illetékes szervezetét, az MgSzH Növény- és Talajvédelmi Igazgatóságát. "Eddig nem tapasztaltunk procimidon határérték túllépést az általunk vizsgált mintákban" - közölte a hivatal.