Már tíz éve gyilkol a csimpánzkommandó

Vágólapra másolva!
A csimpánzokról már régóta tudják, hogy időnként halálos harcokba keverednek a szomszédban élő fajtársaikkal, ennek okára azonban eddig nem találtak magyarázatot. A legújabb kutatások szerint az állatok, különösen a hímekből álló, kisebb őrjáratozó csapatok azért ölik meg a szomszédos csapatok tagjait, hogy növeljék a saját területüket.
Vágólapra másolva!

Egy kutatócsoport John Mitani (Michigani Egyetem) és David Watts (Yale Egyetem) vezetésével az ugandai Ngogo, Kibale Nemzeti Parkban élő csimpánzok egy nagy csapatát tanulmányozza. Már egy évtizede figyelik ezeket az állatokat. Ez alatt az idő alatt a ngogói csimpánzok 21 egyedet öltek meg más csoportokból. A 21 gyilkosságból 18-at közvetlenül figyeltek meg a kutatók, a maradék háromra közvetett bizonyítékokból következtettek. A kutatók úgy vélik, hogy legkevesebb 13 áldozat egyetlen szomszéd csoportból került ki. Ez a csoportok közötti erőszaknak igen kirívó, kiemelkedően magas halálozási aránnyal járó példája.

Miután kiiktatták versenytársaik egy részét, a ngogói csimpánzok elkezdték használni az eredeti elterjedési területüktől északkeletre lévő új terület nagy részét. "Mivel az újonnan megszerzett terület megfelel annak a résznek, amelyet valaha az áldozatok egy része foglalt el, szerintünk ok-okozati összefüggés áll fenn a korábbi csoportok közötti halálos agresszió és az ezt követő területi terjeszkedés között" - mondja Mitani.

John Mitani

A ngogói csimpánzhorda támadása egy szomszédos csapat hímje ellen. A kupac alján lévő áldozatot eltakarják a rárontó csimpánzok. (Fotó: John Mitani)

Mitani és munkatársai úgy vélik, hogy az új terület elsősorban azért hasznos a csimpánzok számára, mert több élelemforráshoz férnek hozzá. Az is elképzelhető, hogy a nagyobb territórium miatt több nőstényhez is hozzájutnak, de ezt még korai egyértelműen kijelenteni.

A támadások akkor következnek be, amikor a csimpánzhordák "őrjáratozni" indulnak a szomszédos csimpánzközösség területére. A portyázók csendben, lopakodva mozognak. Gyakran megállnak és más csimpánzokat keresve fürkészik a környezetet. Rendszerint akkor támadnak, amikor a portyázó csapat tagjai jelentős számbeli fölényben vannak az ellenfeleikhez képest.

John Mitani

Egy portyázó fiatal hím rátapos az alig 40 perce megölt fajtársára (Fotó: John Mitani)

A ngogói csimpánzok valószínűleg szokatlan előnyben vannak a szomszédaikkal szemben, mivel igen nagy a közösségük. Több mint 150 ngogói csimpánz él együtt, ez a szám nagyjából háromszorosa a másutt tanulmányozott csimpánzközösségek létszámának. A kutatók szerint ez magyarázhatja a megfigyelt erőszakos cselekedetek meglepően nagy számát.

A kutatók eddigi eredményeiket a Current Biology című folyóirat legújabb számában jelentették meg. A megfigyeléseket tovább folytatják. Mint az [origo]-nak küldött leveléből megtudtuk, dr. Mitani is a napokban tért vissza Afrikába a ngogói csimpánzokhoz, ahol augusztus végéig figyeli a csoportot.

* * *

Rovatunk mostantól Facebookon és Twitteren keresztül is elérhető, ahol extra tartalmakat is kínálunk.