Zaklatási ügy miatt tartottak házkutatásokat a belga katolikus egyháznál

Vágólapra másolva!
Gyerekmolesztálási ügyben nyomozó rendőrök tartottak házkutatásokat a belgiumi katolikus egyház központi irodájában, egy templomban és egy nyugalmazott érsek lakásában is. A brüsszeli ügyészség szerint több egyházi személy is érintett lehet az ügyben.
Vágólapra másolva!

Házkutatást tartottak a belgiumi katolikus egyház központjában szerdán, gyerekekkel szembeni zaklatások ügyében nyomozó rendőrök. A nyomozók átkutatták a mechelen-brüsszeli érsekség irodáit, illetve Godfried Danneels nyugalmazott érsek lakását. Számítógépeket és adatokat vittek magukkal - jelenetette a BBC.

A brüsszeli ügyészség szerint a közelmúltban tudomásukra jutott kiskorúak kárára történt zaklatási ügynek több egyházi érintettje is van. A házkutatások során bizonyítékokat kerestek.

A január óta nyugdíjas érseket egyelőre nem hallgatták ki, de elszállították számítógépét. Az érsek szóvivője szerint ezen kívül a mecheleni katedrálist is átvizsgálták, ahova magukkal hívták Danneelst.

A rendőrök az egyházi házkutatásokkal párhuzamosan átvizsgálták annak a független bizottságnak az irodáit is, amelyet zaklatási ügyek feltárására állítottak fel. Az iroda vezetőjét feldúlta a rendőrség lépése, szerinte az őket egyházi zaklatások miatt megkereső, közel 500 egykori áldozat közül csupán körülbelül száz szerette volna rendőrségre vinni az ügyet.

Belgiumban évek óta folyik vizsgálat egyházon belüli gyerekzaklatások ügyében. Áprilisban Roger Vangheluwe Brugge-i püspök lemondott posztjáról, miután elismerte, hogy pályája kezdetén molesztált egy fiatal fiút.