Rogoff: Megkezdődött a kínai ingatlanpiac összeomlása

Vágólapra másolva!
 Elkezdődött a kínai ingatlanpiac összeomlása, ami káros hatással lesz az ország bankrendszerére, véli Kenneth Rogoff világhírű gazdasági szakértő, a Nemzetközi Valutaalap korábbi vezető közgazdásza.
Vágólapra másolva!

Az amerikai szakember szerint a kínai gazdaság gyors növekedésének szükségszerű velejárója, hogy időnként válságos helyzet alakul ki. A bankrendszert rátermett, kompetens szakembergárda irányítja, és vannak eszközök az ingatlanpiaci buborék kipukkanása miatt keletkező válság kezelésére, de "nem lesz könnyű dolguk", mondta a Harvard egyetem professzora a Bloomberg hírügynökségnek.

Rogoff aggodalmait a befektetők is osztják; a vezető kínai tőzsdemutató, a sanghaji összetett index a múlt héten több mint egy éve a legrosszabbul teljesített, összesen 6,7 százalékkal gyengült.

A pekingi vezetés egyebek között a jelzáloghitelek minimális kamatlábának és a kötelező önrész arányának emelésével igyekszik megfékezni az ingatlanpiaci folyamatokat, és kínai sajtóhírek szerint fontolgatják az ingatlanadó bevezetését. A forgalom így csökkent, az árak emelkedése viszont nem állt meg; májusban havi összevetésben 25 százalékkal csökkent az értékesítés, az árak azonban éves szinten 12,4 százalékkal emelkedtek, az áprilisi 12,8 százalékos drágulás után.

A kínai bankfelügyelet legutóbbi jelentése szerint az ingatlanszektorban nő a jelzáloghitelek bedőlésének kockázata, és fokozódik a nem teljesítő hitelek miatt a bankszektorra nehezedő nyomás. Tavaly összesen 9 500 milliárd jüan vállalati és lakossági hitelt, az egy évvel korábbinak a dupláját helyezték ki a bankok Kínában.

A lázas hitelezést egyre fokozódó aggodalommal figyeli a gazdaság túlfűtöttségétől, az infláció elszabadulásától és részvény-, valamint ingatlanpiaci buborékok kialakulásától tartó pénzügyi vezetés, amely 22 százalékkal kevesebb, 7 500 milliárd jüan új hitel kihelyezését tartaná megfelelőnek. Ennek érdekében pénzügypolitikai szigorításba kezdett, a bankok kötelező tartalékrátáját például az idén már több alkalommal emelte.

A szigorítás hatására gyengülhet a gazdasági növekedés üteme, valószínűsítik elemzők. A Goldman Sachs például a múlt héten 11,4 százalékról 10,1 százalékra csökkentette a kínai hazai össztermék (GDP) idei bővülésére vonatkozó előrejelzését.

A 2008-ban kiteljesedett pénzügyi válságból Kína vezetésével emelkedik ki a világgazdaság, az ázsiai ország lassulása és a fejlett világban elmérgesedett államadósság-krízis együttes hatására pedig akadozni kezdhet a kibontakozás, ez azonban nem feltétlenül vezet ismét recesszióhoz, mondta Rogoff.

"A kilábalás valóban lassan halad, de attól még, hogy a gazdaság nem vágtat, nem következik mindenáron újabb válság" - mondta Kenneth Rogoff a Bloombergnek.