Jojobaolaj arcra, testre, hajra és még borotválkozáshoz is

Vágólapra másolva!
Almaecet és víz keveréke, mint arctonik? Citromlé, mint arcmaszk a pattanások ellen? Olívaolaj szinte mindenre? A házilagos kozmetikai szerek 100 százalékban természetesek és általában olcsóbbak, mint boltban vett társaik. Lássuk, mire használható a jojobaolaj.
Vágólapra másolva!

A jojobaolaj a jojobafa magjából készül, ez a növény az Egyesült Államokban Arizona és Kalifornia déli részén, továbbá Észak-Mexikóban honos. Bár olajnak nevezik, gyakorlatilag egy folyékony viaszészterről van szó, amelynek tulajdonságai az emberi bőr faggyújához (szebum) hasonlóak.


Zsíros vagy kevert bőr esetén a jojobaolaj megakadályozza, hogy a bőr még több faggyút termeljen, így nincs szükségünk tonnányi, érzékeny bőrünket izgató sminkre ahhoz, hogy bőrünk ne csillogjon.


Arcunk mellett a jojobaolajat hajunkra és testünkre is használhatjuk.


A nappali használat mellett a jojobaolajat éjszakai hidratálónkhoz adva fokozhatjuk annak hatását.


Sok aknéban szenvedő arról számolt be, hogy a jojobaolaj csökkentette a mitesszerek számát. Ha zuhanyozás után kenjük magunkra, bőrünk nem szárad ki.


Jojobaolajat sminkeltávolításra is használhatunk, sőt a szemfesték lemosására is kiváló. Vattapamacsra csepegtessünk néhány cseppet, majd töröljük le a festéket.


Száraz, kicserepesedett ajkak esetén pedig használjuk ajakápolóként. Száraz körömágyunkat is hidratálja. Hajmosáskor kenjünk jojobaolajat a hajvégekre vagy adjunk néhány cseppet hajbalzsamunkhoz.


Borotválkozás előtt alkalmazva pedig megkönnyíti azt, továbbá a borotvált területet rendkívül puhává varázsolja.