Vágólapra másolva!
Bár már elérhető a javítás hozzá, a Microsoft statisztikái szerint jelentős számú támadás ér Windows XP-t futtató számítógépeket egy biztonsági résen keresztül világszerte.
Vágólapra másolva!

Arra a biztonsági hibára, amelyen keresztül a támadás megvalósítható, a múlt héten adtak ki javítást, amelyet a Windows Update-en lehet elérni, a megfelelően beállított PC-k pedig automatikusan le tudják tölteni és telepítik azt. Mivel azonban sok számítógép frissítését nem állítják automatikusra, számos konfiguráció sérülékeny marad. A Microsoft a hét elejéig száz országban összesen 25 ezer olyan támadást vagy annak kísérletét regisztrálta, amelyet ezen keresztül hajtottak végre, ráadásul a hétvégén a támadások száma is jelentősen megugrott - számolt be a PC World.

A Windows XP súgórendszerét érintő támadások legtöbbje orosz számítógépeket ér, a második legagresszívabban pedig Portugáliában kísérlik meg átvenni a PC-k irányítását. Sikeres támadás esetén a résen keresztül egy Obitel nevű kártevőt juttatnak a számítógépre, amely többek közt jelszavak ellopására, spamek küldésére és más rosszindulatú tevékenységre alkalmas.

A hiba elhárításához ezt a javítást kell feltelepíteni a Windows XP-t futtató számítógépekre, a Vistát vagy Win 7-et futtató gépeket nem érinti a probléma.