Július végére állhat fel a több százmilliárdos európai mentőalap

Vágólapra másolva!
Július végére felállhat az európai mentőmechanizmus, amely az intézmény vezetője szerint a legkedvezőbb besorolást fogja kapni; aggódnak a befektetők a 4-es iPhone-modell miatt; a Facebook 84 százalékát követeli egy amerikai magánszemély - külföldi gazdasági lapszemle.
Vágólapra másolva!

Az európai pénzügyminiszterek amellett döntöttek, hogy gyorsan cselekedve helyreállítják a piac bizalmát az eurózóna iránt. A WSJ szerint keddi csúcstalálkozón elhatározták, hogy július 23-án nyilvánosságra hozzák az európai banki stresszteszt eredményét, amely a pénzintézetek ellenállóképességét méri fel, illetve a hónap végére működésbe hozzák az európai pénzügyi stabilitást szolgáló mechanizmust. Az adósságválság miatt szükséges pénzügyi alap vezetője Klaus Regling lett, az intézmény 440 milliárd euróval gazdálkodhat, amelyet kiegészít majd a Nemzetközi Valutaalap is.

A Financial Times pedig Klaus Reglingre hivatkozva azt írja, hogy a mentőmechanizmus hitelminősítői besorolása a lehető legkedvezőbb, AAA lesz. A lap szerint több befektető kételkedik abban, hogy ilyen jó minősítést kap a pénzügyi eszköz, de az alap vezetője magabiztos: "biztos vagyok abban, hogy a legjobb értékelést kapjuk valamikor augusztusban".

Vélhetően csökkenti növekedési előrejelzését a Fed a soron következő becslés szerdai publikálásakor - írja a Wall Street Journal (WSJ). Az amerikai jegybank hivatalnokai eltérő mértékben, de a defláció mértékét is veszélyesnek tartják. A növekedést illetően ezért - a WSJ szerint - a Fed várakozó álláspontra helyezkedik, hogy eldönthesse milyen erős támogatást kell adnia a gazdaságnak. A tevékenységét nehezíti, hogy a kamat már jelenleg is minimális, ez az eszköz tehát nem segíthet, így más lehetőségeket kell mérlegelnie a világ legjelentősebb jegybankjának.

Több mint 4 százalékot esett az Apple-részvények árfolyama, mivel egy neves fogyasztóvédelmi lap rossz kritikát jelentetett meg a cég iPhone 4-es modelljéről - írja a Reuters. Az Apple elmúlt negyedévei sikertörténetnek számítottak az okostelefon hódítása miatt, a befektetők azonban elrettentek amiatt, hogy a közönség esetleg csalódik a készülék új modelljében.

Egy amerikai magánszemély bíróságon követeli a Facebook nevű közösségi oldal 84 százalékos részesedését - írja a Reuters. A New York-i bíróságon Paul Ceglia azt kívánja bebizonyítani, hogy 2003-ban szerződést kötött Mark Zuckerberg társalapítóval, hogy fejlessze a világ azóta legnagyobb közösségi oldalává növő szolgáltatást. Cserébe 1000 dollárt és az üzletrész felét kapta állítása szerint, plusz az oldal indulásáig eltelő napok után további egy-egy százalékot. A Facebook tulajdonosai komolytalannak nevezték a keresetet.