Csúcsforgalmat fotóztak a Szaturnusznál

Vágólapra másolva!
A bolygó gyűrűrendszere kettévágja a Rhea holdat, és még a kis Janus is a képbe tévedt. A Cassini-űrszonda kozmikus csúcsforgalmat kapott el a Szaturnusz körül egy látványos felvételen.
Vágólapra másolva!

A Cassini-űrszonda hangulatos "családi portrét" készített a Szaturnusz körül. A képen a gyűrűrendszer látható, amelyre lapos szögben tekintett az űrszonda, ezért az viszonylag keskeny sávot alkot. Ahhoz viszont pont elég széles, hogy a távolban lévő Rhea hold felszínének egy részét eltakarja. Jól megfigyelhető, hogy az egyes gyűrűk közötti, törmelékben szegényebb régió átlátszó, és azonosítható mögötte a hold felszíne.

Egy másik hold is megfigyelhető a képen: az apró Janus, amely a gyűrű síkja felett mutatkozik, de a valóságban térben sokkal távolabb helyezkedik el. Míg a Janus 180 kilométeres, a Rhea 1500 kilométer átmérőjű, és sokkal fényesebb is sötét társánál. A kép jól mutatja: megfelelő időben és irányba fotózva több égitest is lencsevégre kapható az óriásbolygó körül.

Forrás: Cassini Imaging Team, ISS, JPL, ESA, NASA

A Szaturnusz gyűrűje, középen a Rhea, fent pedig a Janus holddal. A kép nagyméretű változatának letöltése (Cassini Imaging Team, ISS, JPL, ESA, NASA)