Új krátert fedeztek fel Afrikában

Vágólapra másolva!
Egyiptom déli részén egy új, 45 méter átmérőjű krátert azonosítottak. A becsapódásnyomot egy közel egy méter átmérőjű test robbanása okozhatta néhány ezer évvel ezelőtt.
Vágólapra másolva!

A közelmúltban megtalált kráter mindössze 45 méter átmérőjű, és a Google Earth program alapján fedezte fel az olasz Vincenzo de Michele Egyiptom déli részén. A mélyedés kis méretének megfelelően egyszerű gödör alakot mutat, és a becslések alapján egy 1,3 méter átmérőjű vasmeteorit becsapódása hozhatta létre, amely 12 ezer kilométer/óra (3 kilométer/másodperc) sebességgel ütközött a felszínnek.

A Szaharában található kráterhez 2010 februárjában vezettek egy expedíciót, és a helyszíni vizsgálatok megerősítették a becsapódásos eredetet. A Kamil névre keresztelt kráter sokkal frissebb, mint a többi becsapódásnyom bolygónkon, még a robbanás által kidobott anyag törmeléksávjai is azonosíthatóak a pereménél.

A mélyedést kialakító robbanás maximum néhány ezer évvel ezelőtt történhetett. Az ekkora krátereket kialakító méteres sziklák közel havonta lépnek be bolygónk légkörébe - többségük azonban a magasban elég, és nem éri el a felszínt. Ez a kráter a viszonylag kisebb becsapódások lezajlásáról adhat új ismereteket, amilyenekre 10-100 évente kerülhet sor.

Forrás: Museo Naz. dell Antartide Univ. di Siena

Helyszíni vizsgálatok a Kamil kráterben (Museo Nazionale dell'Antartide Universita di Siena)

A kráterek fontosak bolygónk fejlődésének megismerésében, valamint a rá kifejtett kozmikus hatások nagyságának becslésében. Jelenleg 175 becsapódásos krátert ismerünk bolygónkon, amelyek közül egyet nemrég magyar közreműködéssel azonosítottak Japánban.