Kockázatot látnak a britek az ingázó orvosokban

Vágólapra másolva!
Egy nigériai születésű német orvos tragikus hibája két éve téma a brit egészségügyben. Daniel Ubani helyettesíteni érkezett a szigetországba, ám első munkanapján véletlenül túladagolta a fájdalomcsillapítót, és páciense pár órával később meghalt. A vita tárgya: szabad-e egy másik uniós tagországból érkező orvost helyi vizsga nélkül alkalmazni?
Vágólapra másolva!

Tavaly a britek halált okozó gondatlanság miatt kilenc hónap felfüggesztett börtönre és 5000 eurós pénzbüntetésre ítélték - de az engedélyét megtarthatta, és tovább dolgozhatott Németországban. Érdekes módon a németek nemigen foglalkoztak az üggyel - egészen mostanáig. A tapasztalt orvosnak tartott Ubaninak -egy újabb gyanús haláleset miatt - most Németországban is újra kell vizsgáznia, hogy megtarthassa az engedélyét - írja a Népszabadság.

A nem EU-s orvosokat alaposan ellenőrzik

Az Ubani-ügy sok szempontból precedensértékű: rávilágít arra, hogy a munkaerő szabad áramlása olykor problémákat is rejthet, és ezekre a hatóságoknak jobb idejekorán felfigyelniük. Felülbírálhatja-e egy helyi hatóság a külföldi orvos szaktudását és nyelvtudását? Az EU szerint nem, ám a britek szerint erre bizony szükség lenne. Egy nem uniós országból érkező orvosnak például nemcsak nyelvvizsgát kell tennie, hanem egy háromórás, komoly szakmai teszten kell átverekednie magát, klinikai gyakorlaton kell részt vennie, valamint 16, egyenként ötperces minipróbán is meg kell felelnie. (Tavaly a jelentkezők közel ötven százaléka megbukott).
Ezzel szemben egy bármely uniós tagállamban diplomázott orvos nyugodtan ki-be járkálhat az országba, és minden további nélkül beteghez engedik. Ki hallott már ilyet? - füstölög Hamish Meldrum, a Brit Orvosi Szövetség elnöke - írja a Népszabadság.