Szigorú szabály miatt nem lehetett hős az Alsóörsön lelőtt rendőr

Vágólapra másolva!
Jogilag nem voltak meg a feltételei annak, hogy a fővárosban elgázolt rendőrhöz hasonlóan az Alsóörsön lelőtt rendőrt is hősi halottnak nyilvánítsák - állítja a Belügyminisztérium. A minisztérium azzal magyarázza a különbségtételt, hogy nagyon eltérő a két eset. A hőssé nyilvánítás feltétele, hogy a rendőr kivételes bátorságot mutasson, de az Alsóörsön lelőtt rendőrnek erre esélye sem volt megtámadásakor.
Vágólapra másolva!

"A két eset körülményei merőben különböznek" - ezt válaszolta a Belügyminisztérium sajtóosztálya az [origo]-nak, amikor arról érdeklődtünk, miért nem nyilvánították hősi halottá a múlt héten Alsóörsön lelőtt rendőrt, Gamauf Jánost, míg a július 23-i fővárosi autós üldözés során halálra gázolt Radovics Dusánt hőssé nyilvánította Pintér Sándor belügyminiszter.

A minisztérium szerint a különbség az, hogy a pesti gázolásnál "világos nappal, sok szemtanú - köztük rendőr kollégák - szeme láttára történt a tragikus gázolás, és egyértelmű volt, hogy Radovics Dusán zászlós a szolgálati feladatával kapcsolatosan szenvedett végzetes sérüléseket". Ezzel szemben az "alsóörsi tragédia éjjel történt, egyelőre nem teljesen tisztázott körülmények között". Az alsóörsi ügy indítékát és egyéb körülményeit még vizsgálja a Központi Nyomozó Főügyészség - tette hozzá a sajtóosztály.

A szolgálat közben elhunyt rendőrök minősítését a 39/1997. (VII. 18.) belügyminisztériumi rendelet szabályozza, pontosan meghatározva, milyen négy kategóriába lehet besorolni a kegyeleti ügyeket. Az első a hősi halottá minősítés, amely annak a hivatásos rendőrnek jár, "aki hivatásos állományban teljesített szolgálatot és a Magyar Köztársaság alkotmányos rendjének védelme, a közbiztonság és a közrend fenntartása, az államhatár védelme, tűz, elemi csapás, katasztrófa következményeinek elhárítása közben kimagasló bátorságot, illetve kiemelkedő személyes helytállást tanúsított és eközben vagy így elszenvedett sérülése következtében életét vesztette ".

Ha a hősi halottá nyilvánítás feltételei nem vagy csak részben állnak fenn, akkor nyilvánítják a szolgálat halottjává azt a rendőrt, "aki hivatásos állományban teljesített szolgálatot és szolgálati kötelezettségei teljesítése közben vagy azzal összefüggésben életét vesztette". Ehhez a minősítéshez tehát a kimagasló bátorságot, illetve a kiemelkedő személyes helytállást már nem követeli meg a rendelet.

A következő kategória a belügyi szervek halottja, ezt a minősítést már nemcsak hivatásos állományú, hanem a belügyi szerv nyugdíjas tagja is megkaphatja halálakor, amennyiben "hosszabb szolgálati viszonya alatt feladatait átlag feletti eredményességgel látta el, és jelentősen hozzájárult a belügyi szerv eredményes működéséhez". Végül ha ezek a feltételek csak részben igazak az eredményesen szolgáló elhunytra, akkor a szervezeti egység halottjának tekintik.

Méltányosságból kellett volna másképp minősíteni

A fővárosi gázolás és az alsóörsi eset közti különbségeket az [origo] kérdésére Bárdos Judit, a Belügyi és Rendvédelmi Dolgozók Szakszervezetének (BRDSZ) főtitkára is kiemelte, mint mondta, Radovics Dusán "szemtől szemben" lépett fel a támadója ellen, miközben tudta, hogy baja lehet. Így szerinte szigorúan a jogi feltételek alapján valóban csak Radovicsra igaz, hogy hősi halott, míg Gamaufot a rendelet szerint csak a szolgálat halottjának lehetett minősíteni. Ugyanakkor szerinte az alsóörsi ügyben Gamaufnak esélye sem volt arra, hogy szembeszálljon a rá lövéseket leadó támadóval. A rendőrség által eddig közölt információk szerint távolabbról lőtt rá a rendőrre támadója. Bárdos szerint ezért az lett volna a méltányos döntés, ha ő is megkapja a hősi halott státuszt.

A két minősítés közti különbség egy gesztus a rendőrség részéről. Az elhunyt családjának járó juttatások szempontjából ugyanis nincsen eltérés: a főtitkár szerint ugyanúgy katonai tiszteletadás mellett temetik el a rendőrt, a temetés költségeit a szervezet vállalja, és mindkét esetben jár az árvaellátás a hátrahagyott gyerekeinek.

"Az érvényben lévő jogszabályok alapján egyszerűen nem volt lehetőség arra, hogy Gamauf is megkapja a hősi halotti minősítést" - mondta az [origo] egy névtelenséget kérő rendőrségi forrása, aki közelről követte a két ügy minősítésének folyamatát. Szerinte az 1997-es rendeletből egyértelműen az következik, hogy a kiemelt bátorsággal viselkedő - "éles harci helyzetben, például tűzharcban meghalt" - rendőrök érdemelhetik ki a hősi halotti címet, nem véletlen, hogy a hatályba lépése óta csak négy esetben adták meg ezt a minősítést. "Évente előfordul, hogy kolléga szolgálat közben szenved közlekedési balesetet, és ilyenkor sem lesz hősi halott, mert a halála nincs összefüggésben az általa végzett munkával" - tette hozzá.

Névtelenséget kérő forrásunk ugyanakkor elismerte, hogy a több mint egy évtizedes rendeleten "csiszolni kellene, hogy jobban igazodjon az élethez", hiszen a távolról Alsóörsön lelőtt rendőr azért nem keveredett tűzharcba, mert nem is láthatta támadóját.

Hallgatnak a döntés megszületésének körülményeiről

Egy másik belügyi forrás - aki szintén nevének elhallgatását kérte - azt emelte ki: szerinte azért kellett volna hősi halottnak minősíteni Gamaufot, mert soha nem fordult még elő hasonló eset Magyarországon. "Negyven méterről lőtték le, és minden rendőr, aki az utcán van, tudja, hogy neki is ugyanígy áll a zászló" - utalt arra, hogy bármelyik szolgálatot teljesítő rendvédelmis így járhat. A forrás azt állította, számos rendőr között beszédtéma azóta is a két eset, illetve a két eltérő minősítés.

A rendőrség, illetve a Belügyminisztérium a gázolás hírére azonnal reagált, pár órán belül közölték, hogy Pintér Sándor hősi halottnak minősítette Radovics Dusán, majd a belügyminiszter aznap este megjelent a zuglói kapitányságnál rendezett gyertyagyújtáson. Az alsóörsi eset után viszont napok teltek el a döntésig, amit a sajtóosztály azzal magyarázott, hogy meg kellett várni, míg az ügyészségi nyomozás feltár bizonyos tényeket. Nem adtak viszont választ arra, hogy milyen információkra várva halasztották, majd hozták meg a döntést.

A hivatásos rendőrökre vonatkozó szolgálati törvény úgy rendelkezik, hogy ha valakit hősi halottá nyilvánítanak, és tisztnél alacsonyabb rendfokozata van, akkor hadnagyi rendfokozatba kell kinevezni. Így az elgázolt Radovics Dusán zászlóst is posztumusz főhadnaggyá léptette elő a miniszter. Megkérdeztük, hogy amennyiben a lelőtt rendőrt sem a szolgálat halottjának, hanem hősi halottnak minősítik, az automatikus előléptetés járt volna Gamauf Jánosnak, és ha igen, ez esetleg milyen juttatásokkal járt volna a családjának. A BM sajtóosztály erre a kérdésünkre mindössze annyit válaszolt, hogy "a megszületett döntés okafogyottá teszi a kérdést".

A fővárosban elgázolt rendőr esetéről itt olvashat bővebben, míg alsóörsi riportunkat itt találhatja meg.

Furcsa szál az alsóörsi tragédiában

Az alsóörsi ügy - amelyben a rendőrön kívül az éppen általa ellenőrzött autó egyik utasa, egy főiskolás fiatal is életét vesztette - után egy sötét kocsit kerestek, amelyet meg is találtak. A kocsi mellett egy ismeretlen férfi holtteste feküdt, az autóban pedig több lőfegyver és lőszer volt.

Az ATV a meggyilkolt főtörzsőrmester ismeretségi körére hivatkozva azt közölte, hogy a feltételezett támadója jól ismerte a rendőrt, de kapcsolatuk az utóbbi időben megromlott, ezért a férfi féltékenység miatt lőtte le előbb a rendőrt, majd pedig saját magával is végzett. Erről bővebben itt olvashat. A Független Hírügynökség szintén arról írt: vizsgálja a rendőrség, hogy szerelemféltés vagy más magánéleti probléma állhatott-e a szerdai alsóőrsi gyilkosságok hátterében.

A meggyilkolt rendőr édesanyja pénteken az RTL Klub Híradójában ezt cáfolta, szerinte nem ismerte egymást a fia és gyilkosa, nem volt szó féltékenységről. "Arról a szálról, ami a sajtóban megjelent, hogy szerelemféltés miatt történt, szó sincsen, mert nem is ismerték egymást, és ezt a nyomozás bebizonyította. Ez egy kitaláció, ez egy, én nem tudom, ki találta ki ezt a rémséget" - mondta.

A feltételezett támadó az RTL Klub információja szerint svájci-magyar állampolgár volt. A svájci Blick is beszámolt a történtekről, egyebek mellett azt írták a 33 éves férfiról, hogy egyedül élt Baselben. A lap szerint a férfi Magyarországon született, és édesanyjával még gyerekként költözött Svájcba, hétfő óta volt a Balatonnál, nagyanyja nyaralójában. A svájci újság arról is írt, hogy a férfi nagyon jó lövész volt, és júniusban a svájci hadseregben rendszeresített géppisztollyal nagyon jól teljesített egy versenyen.