Fociműsorban üzentek tagjaiknak az olasz bűnszervezetek

Vágólapra másolva!
Egy olasz sportműsorban, a focicsapatokról szóló nézői sms-kommentárok között üzentek számos alkalommal az olasz szervezett bűnözői csoportok börtönben ülő tagjaiknak - derítette ki egy olasz bíró. A módszer egy maffiózó leveléből derült ki.
Vágólapra másolva!

Az olasz szervezett bűnözői csoportok többször használtak egy népszerű olasz futballműsort arra, hogy a műsor üzenőfalán keresztül üzeneteket küldjenek bebörtönzött tagjaiknak - derítette ki egy olasz bíró. A műsorban futó, sms-ben beküldött üzeneteket a Guardian szerint az elkülönített őrizetben tartott tagjaiknak szánták a szervezetek. A Quelli Che il Calcio című műsor vezetője, Simona Ventura azt mondta, a műsor producerei nem tudtak arról, hogy rajtuk keresztül cselezi ki a maffia a börtönszabályokat, de azonnal megszüntetik a nézői sms-ek megjelentetését.

A bűnszervezetek bebörtönzött tagjai a tévéműsort nézve tájékozódhattak arról, hogy éppen mi történik, illetve hogyan alakul az üzlet - írja a Guardian. Az sms-ek a fociszurkolók kommentárjai közé keveredve rendszeresen futottak a műsor közben az alsó képsávban. Az üzeneteket felfedező olasz bíró az egyik börtönben ülő maffiatagnak küldött levélből kezdett gyanakodni a műsorra. A levélben arra figyelmeztették a rabot, hogy mindig nézze meg a műsort. A következő adásban meg is jelent az üzenet: "Minden rendben - Paolo", a feladót a csoport egyik tagjaként azonosították.

Az olasz törvények nagyon szigorúan szabályozzák a szervezett bűnözői csoportok tagjainak kapcsolattartását a külvilággal, a csupán néhány, szigorúan ellenőrzött csatornán keresztül történő kommunikációval ugyanis a hatóságok azt akarják elérni, hogy a bűnözők a börtönből ne tudják irányítani szervezetüket.