Sok munkaadó tart a közszférás álláskeresőktől

Vágólapra másolva!
Él némi fenntartás a közigazgatásból és állami cégektől érkezőkkel szemben a versenyszféra munkaadói körében, ezért az elbocsátott - elsősorban felsőbb beosztású - egykori dolgozók legnagyobb eséllyel kapcsolati hálójukkal találhatnak új állást - írja a Napi Gazdaság.
Vágólapra másolva!

A szakértők szerint az egykori közszolgák tapasztalata, háttere általánosságban megnehezíti a versenyszférába való átlépést, ráadásul a piacon működő cégek jó része - politikai okokból - tart a közszférából érkezőktől. Ilyen szempontból az osztályvezetői szintig lehet kényes az álláskeresők helyzete, alsóbb pozícióknál ez kevésbé érvényesül.

A közszférában hosszabb ideje dolgozóknál leginkább az adaptációs, nyelvi és informatikai képességekre vonatkozóan merülnek fel kételyek. A vállalatok általában speciális tudású és tapasztalatú, "kész" embereket keresnek, e követelménynek sok esetben nem felelnek meg az államigazgatásból érkezők - véli Zsoldosné Csaposs Noémi, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének (SZTMSZ) elnöke. Ráadásul az egykori közszolgáknak olyan jelöltekkel kell versenyezniük, akik már eleve piaci szereplőktől érkeztek, és így kisebb kockázatot jelentenek a munkáltatóknak.

HR, pénzügy: könnyebb elhelyezkedni


Lehetnek ugyanakkor olyan pozíciók, amelyek a versenyszférában sincsenek iparágakhoz kötve, a speciális sajátosságokon kívül 90 százalékban ágazatfüggetlenek - mondta lapunknak Deák Andrea, a Neumann International vezetője. Véleménye szerint a pénzügyi vagy humánpolitikai területről érkező köztisztviselők könnyebb helyzetben lehetnek az álláskeresés során, azonban számukra is nehézséget jelenthet a közigazgatási múlt. Hasonló véleményen van Csaposs is, aki szerint az adózási, jogi vagy pénzügyi területen akár előnyt is jelenthet az állami tapasztalat és kapcsolati háló.

Csaposs Noémi szerint az állami szférából kikerülők nagyobb részének hónapokba is telhet a megfelelő pozíció megtalálása, hiszen a versenyszektorra egyelőre nem jellemző komolyabb bővülés, leginkább speciális területekre keresnek munkatársakat.