Éhséggel a fáradtság ellen

Vágólapra másolva!
Ha sokáig szeretnénk fennmaradni, nem az édes nassolnivalók jelentik a megoldást. Egy új, muslincákon végzett kísérlet ugyanis azt állítja, hogy az éhség képes élesen tartani a fáradt elmét.
Vágólapra másolva!

Kutatók az éhezés hatását vizsgálták olyan muslincákon, amelyeket érzékennyé tettek az alvásmegvonásra. Az éhező rovarok tovább tudtak ébren maradni, mint a jóllakottak, emellett tovább is éltek.

A kutatók találtak egy olyan gént is, amely megmagyarázza, hogyan képesek megküzdeni a muslincák az alvásmegvonással. A tanulmány betekintést kínál az alvásnak az emberi életben és egészségben játszott szerepébe is, a kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy ez nem elég indok arra, hogy kihagyjuk a vacsorát és egész éjjel fennmaradjunk - mivel az álmos, éhező muslincák végül elpusztultak.


Az alvás, az éhezés és a túlélés közötti kapcsolat vizsgálatakor a kutatók azt találták, hogy az éhező muslincák több időt töltöttek ébren, mint azok, amelyek jóllakhattak. Az álmosságot jelző, a nyálban található enzimek szintjének, továbbá a rovarok tanulási képességének vizsgálata elárulta, hogy az éhező muslincák nem álmosak, hanem éberek voltak. Az éhező muslincák 28 óráig bírtak alvás nélkül ébren maradni, háromszor annyi ideig, mint az ételhez jutók.


Korábbi kutatásokból kiderült, hogy az alvásmegvonás elhízáshoz vezethet, továbbá hozzájárul a cukorbetegség és a szívbetegség kialakulásához. Eddig azonban senki nem hozta kapcsolatba a koleszterin és más lipidek anyagcseréjét szabályozó géneket és az alvást.


"Jól látható, hogy a zsírsavmolekulák számos esetben hírvivőként szolgálnak" - magyarázta Clay Semenkovich, a Washington Egyetem lipidszakértője. "Ha azonosítjuk az alvás szabályozásában résztvevő lipideket és rájövünk, hogyan szabályozhatjuk azokat, kisebb szenvedést okozhat majd az alvásmegvonás vagy a sokáig történő fennmaradás."