Durvul az uniós belvita a romák kitoloncolásáról

Vágólapra másolva!
Szigorú határozatot hozott csütörtökön az Európai Parlament (EP) a Franciaországból kitoloncolt romák ügyében: az EP-képviselők felszólították Franciaországot a kitelepítések azonnali leállítására. A franciák közben Romániában tárgyalnak egy vészhelyzeti tervről, amely otthon segítené a romák integrációját.
Vágólapra másolva!

Határozatban szólította fel az Európai Parlament Franciaországot, hogy azonnal függessze fel a roma bevándorlók kitolonciolását az országból - írja a BBC. A dokumentum az Európai Bizottságtól és az EU többi kormányától is határozott lépéseket követel a romák társadalmi beilleszkedésének elősegítésére.

A határozatot a 736 tagú parlamentből 337 képviselő fogadta el. A döntéssel európai szintű üggyé váltak a jogvédők által már korábban is támadott kitelepítések, amelyek során augusztus óta mintegy 1000 romát toloncoltak haza Franciaországból Romániába és Bulgáriába.

Viviane Reding, az Európai Bizottság igazságügyi biztosa az EP-képviselők korábbi kritikáira reagálva kedden még azt közölte, hogy további tájékoztatást kért Franciaországtól az ügyben. A romák kitoloncolásának megítélése ugyanis nem egyértelmű: az EU törvényei tiltják az etnikai alapú diszkriminációt, és több jogvédő is azzal vádolja Franciaországot, hogy etnikai alapon utasították ki a romákat. Pierre Lellouche, Franciaország európai ügyekért felelős minisztere ugyanakkor azt állítja, hogy minden egyes kiutasítást egyéni ügyként kezeltek, így nem érvényesülhettek etnikai szempontok.

Vésztervet akarnak a franciák

Az EP-határozat elfogadásával egy időben két francia miniszter utazott Bukarestbe, hogy együttműködést ajánljon Romániának a hazaküldött bevándorlók otthoni integrációjához - írja a BBC. Eric Besson bevándorlási miniszter és Pierre Lellouche egy vészhelyzeti tervet szeretne elfogadtatni Romániával a probléma feloldására.

"Franciaország rendőri és igazságügyi együttműködési megállapodást fog sürgetni Romániával" - nyilatkozta a tárgyalások előtt Lellouche. A politikus közölte: szeretnék, ha a francia és a román hatóságok közösen tudnának küzdeni az embercsempészet ellen, valamint a romák romániai beilleszkedéséért.