Vágólapra másolva!

Szétfutotta a mezőnyt az ausztrál triatlonos

Nagy fölénnyel az ausztrál Ashleigh Gentle nyerte meg az ITU triatlon-világbajnokság junior női versenyét. A budapesti vébé vasárnapi versenynapján az ausztrál versenyző a futásban húzott el mindenkitől, megelőzve a német Charlotte Bauert és a kanadai Joanna Brownt. A legjobb magyar, Takács Anna a 14. lett.

A junior nők versenye sprinttávon zajlott, azaz 750 m úszás, 20 km kerékpározás és 5 km futást kellett teljesíteniük az indulóknak. A 62 fős mezőnyben öt magyar is indult, Dudás Eszter, Takács Anna, Szakály Zsófia, Pap Eszter és Horváth Zsanett.

Az úszás a holland Neiske Becksnek sikerült a legjobban, de Horváth, Pap és Takács is a közvetlen élmezőnnyel szállt ki a 16 fokos Duna vízéből. Sőt, a kerékpározás során összerázódott 32-es élbollyal is tartani tudták a lépést, így a futásra maradt a végleges döntés

Legjobban az ausztrál Ashleigh Gentle lódult meg, aki az első fordítóig 12 másodperces előnyt szerzett, őt a német Charlotte Bauer és a japán Szato Juka követte, Takács és Pap a 11-12. pozíciót foglalta el.

Az ausztrált nem is lehetett utolérni, végül 65 másodperces előnnyel futott célba Bauer, és a dobogóra felkapaszkodó kanadai Joanna Brown előtt.

"Nagyon jól érzem magam" - mosolygott alig lihegve a szűk egyórás versenyt követően Gentle, aki csak mosolygott arra a kérdésre, hogy a sorozatos ausztrál sikerek egyfajta csodaként is felfoghatók-e? "Nekem Ausztrália a mindenem, Brisbane-ben lakom, sokat edzek. A víz hőfoka nem zavart, otthon ugyanilyen hideg, a pálya nagyon technikás volt, a futást pedig tiszta erőből nyomtam. Néha hátranéztem, de sohasem tudtam, hogy mennyivel vezetek, így nem engedtem ki egy percig sem. Csak a célban fogtam fel, mekkora is volt az előnyöm."

A legjobb magyarként Takács Anna ért célba, ő a 14 lett, Pap Eszter a 17., Dudás Eszter a 19., Horváth Zsanett a 21., míg Szakály Zsófia a 33. lett.

Végeredmény, ITU triatlon-világbajnokság, junior nők:
1. Ashleigh Gentle (ausztrál) 57:48
2. Charlotte Bauer (német) 58:52
3. Joanna Brown (kanadai) 59: 07
...14. Takács Anna 1:00:04
...17. Pap Eszter 1:00:15
...19. Dudás Eszter 1:00:22
... 21. Horváth Zsanett 1:00:24
... 33. Szakály Zsófia 1:01:19