Madarakat ejtett foglyul az emlékfény - kép

Vágólapra másolva!
A szeptember 11-ei merénylet kilencedik évfordulóján a New York-i Világkereskedelmi Központ ikertornyai helyén égbe szökő két emlékfénysugár szemlélői különös jelenségnek lehettek tanúi. A fénysugarakban több ezer fehér tárgy röpült és keringett, amelyet más éjszakákon nem lehetett látni. A rejtélyre a kutatók adták meg a választ: a keringő fénypontok vándorútjukról letért madarak voltak.
Vágólapra másolva!

New York városa egy fő madárvándorlási útvonal közepén fekszik. Őszi éjszakákon sok ezer madár húz át a város felett dél felé repülve, a városlakók rendszerint észre sem veszik a vándorokat. Az erős fénysugarak azonban most megzavarták az úton lévő madarakat.

Ez eddig még csak egyszer történt meg, mondta John Rowden az Audubon Society (amerikai madártani társaság) New York-i csoportjának vezetője. Ennek oka valószínűleg a rendkívüli időjárási körülményekben és a holdfázis alakulásában keresendő.

A korábbi hetekben alkalmatlan volt az időjárás a vándorlásra. Trópusi viharrendszerek vonultak észak felé az Egyesült Államok keleti partja mentén, egyenesen a vándorló madarakkal szemben. A vándormadarak igyekeznek takarékoskodni az energiával, ezért jobban szeretik, ha hátulról fúj a szél. Ellenkező esetben inkább kivárják, hogy kedvezőbbre forduljon az időjárás. Az északról érkező madarak tehát összeverődtek, és várták, hogy újra elindulhassanak dél felé.

Forrás: AFP
A fénysugarak csapdájába esett madarak

Vándorlásukkor a madarak mágneses elven működő tájolórendszert használnak, amelyet a Nap, a csillagok és a Hold fénye alapján hangolnak össze a Föld mágneses mezejével. Szeptember 11-én az újhold még csak kétnapos, keskeny sarló volt. Ilyen körülmények között a madarak a csillagok fényére hagyatkoznak, Manhattan egy részén viszont felhő takarta az eget.

Az épületek fényei hasonlítanak a csillagokéhoz, és az összes fény közül kiemelkedett a Ground Zero (a Világkereskedelmi Központ két tornyának helye) fölé tornyosuló két emlékfénysugár. Rowden szerint mintegy 10 000 madár repült be a fénysugarakba, vesztette el a tájékozódási képességét, és körözött addig, amíg a New York-i Audubon társaság kérésére le nem oltotta a fényt 20 percre a Municipal Art Society, hogy az állatok kiszabaduljanak a fény fogságából. A lámpaoltást még ötször kellett megismételni éjszaka.

A reflektorfények önmagukban nem veszélyesek a madarakra. A negatív hatás a későbbi úthoz szükséges idő és energia veszteségéből adódik. Rowden szerint hasonló eset csak 2004-ben fordult elő. Más években alig pár tucat madarat ejtettek csapdába a fénysugarak. A madarakra azonban nemcsak az emlékfénysugarak jelenthetnek veszélyt, hanem valamennyi kivilágított magas építmény.

Azért, hogy minél kevesebb vándormadár pusztuljon el a fényszennyezés miatt, a New York-i Audubon társaság meghirdette a Lights Out New York (Oltsuk le a fényeket New Yorkban) programot. Ennek keretében számos jelentős kereskedelmi építmény - így például a Chrysler Building és a Rockefeller Center - leoltja vagy eltakarja fényeit a vándorlási időszakban.