Vágólapra másolva!
Afrikai játékosokkal kapcsolatban gyakran felmerül az a vád, hogy útlevelükben nem a valós születési dátum szerepel, azonban arra eddig nem volt példa, hogy egy teljes csapatot hamisítsanak. A togóiaknak a jelek szerint most sikerült: Bahrein ellen egy fantomcsapat lépett pályára, az afrikai ország válogatottjának kiadva magát.

Egy Bahrein-Togo barátságos válogatott mérkőzés a két ország futballszurkolóin kívül valószínűleg kevesek fantáziáját mozgatja meg, így annak sem volt különösebb hírértéke, hogy szeptember 7-én Manamában a hazai nemzeti tizenegy 3-0-ra legyőzte a togóiakat.

Az ázsiai együttes a hónap végén kezdődő Nyugat-Ázsia-bajnokságra készülve hívta meg a togói csapatot, és a bahreiniek osztrák kapitánya, Josef Hickersberger abban bízott, hogy aránylag színvonalas ellenféllel szemben mérheti le csapata erejét elvégre Togo a 87. helyen áll a FIFA világranglistáján, míg Bahrein a 75.

Kamucsapat kamunevekkel

Hickersberger azonban már a lefújást követően arra panaszkodott, hogy a togóiak meglepően gyengén játszottak, és a mérkőzés a második félidőben minden komolyságát elveszítette. Azt már a meccstudósítások is hangsúlyozták, hogy a togóiak tartalékosan léptek pályára Manamában, hiszen három nappal korábban Botswanában játszottak Afrika Kupa-selejtezőt - azon a találkozón 2-1-re kaptak ki, és szépítő góljukat az AS Monacóban futballozó Serge Gakpé szerezte.

Bahreinben azonban csupa ismeretlen nevű futballistájuk játszott: a kapus Ali Ousseni volt, a harmadik hazai gól előtt pedig Tiekour Aba szabálytalankodott, róluk még az afrikai futballt ismerők sem hallottak korábban.

A bahreiniek azonban nem gondoltak semmi rosszra, elvégre a mérkőzést egy megbízhatónak számító menedzseren keresztül szervezték, és a találkozó előtt minden hivatalos papír stimmelt, az ázsiai szövetség még a togói focisták útlevelének a számát is megkapta.

Forrás: AFP

A dokumentumokat a togóiak részéről Kodzo Samlan, illetve Tchanile Bana is aláírta, akik mindketten az afrikai ország futballszövetségének tisztviselői. Legalábbis Bahreinben ezt gondolták, azonban mint kiderült, tévedtek. Samlan ugyanis májusban lemondott főtitkári pozíciójáról, ami pedig Banát illeti: őt a múlt hónapban a togói kormány két évre eltiltotta a labdarúgással kapcsolatos ügyektől, mert saját edzőközpontjának csapatát togói válogatottként vitte el Egyiptomba, ahol aztán a hazaiaktól 7-0-s, Marokkótól pedig 5-0-s vereséget szenvedett.

A FIFA mindent elhisz

Pár nappal a bahreini találkozó után mind a két ország szövetsége nyomozást indított, és jelenleg csak annyi biztos, hogy a Manamában pályára lépett együttes nem Togo válogatottja volt. Az afrikai ország francia szövetségi kapitánya, Thierry Forge elmondta: "A Botswana elleni meccsünk után a focisták mind hazatértek, akárcsak én, így biztosan nem mi játszottunk Bahrein ellen. Hogy ki játszott, arról elképzelésem sincsen".

Egy togói újságíró, Adontui Honore szerint az ország szövetségének kaotikus helyzetét (a szervezetet a FIFA tavaly decemberben feloszlatta, azóta ideiglenes vezetőség irányítja az ország futballját, új választásokat pedig októberben tartanak) használhatta ki a korábbi vezetők közül valaki, vélhetően a már említett Bana, annak érdekében, hogy megszerezze a találkozóért járó tiszteletdíjat, amely a pletykák szerint 200 ezer dollár volt.

Az ismeretlen togói válogatott kerete:
Kezdőcsapat: Ali Ousseni (kapus), Bouba Alou (csapatkapitány), Tiekour Iba, Afizou Ousmanou, Ali Alhassan, Aboudou Adama, Tambou Baba, Keita Mouhama, Badirou Ibrissou, Aboulaye Abib, Aliou Fousseni
Kispad: Idei Ibrahim, Abou Saley, Mousana Salifou, Abou Rahanou Seini, Batiyili Seidou, Moukaila Assane, Loula Kama.

Forrás: [origo]

A Gulf Daily News szeptember 12-i számában rácsodálkozott a csalásra



Az ügy egyedülálló a nemzetközi futballban, hiszen olyanról már lehetett hallani, hogy egy-egy játékos hamis útlevéllel próbál csalni (a legutóbb a Paris Saint-Germain kapusát, Apoule Edelt vádolták ezzel), azonban hogy egy teljes csapat tegyen így, az még nem fordult elő.

Az már gyakoribb, hogy egy európai ország ligaválogatottat küld egy nemzetközi tornára (jellemzően Ázsiába), a helyiek azonban nagyválogatottként hirdetik a csapatot. Ilyenkor rendszerint az adott ország szövetségén múlik, hogy hivatalos válogatott mérkőzésként könyveli-e el a találkozót.

Forrás: AFP

Mohammed Hussain (balról a második) valóban a bahreini csapat kapitánya. De ki lehet a togóiak játékosa, Bouba Alou?

A thaiföldi Király-kupán például az elmúlt két esztendőben egyaránt ott volt a dán ligaválogatott, soraiban például a korábban Zalaegerszegen is megfordult Rajko Lekiccsel, és ezeket a meccseket a dán szövetség nemhivatalos találkozónak tartja, a szervezet honlapja szerint Lekic egyszeres válogatott, és háromszoros ligaválogatott.

A FIFA honlapján viszont a januári thaiföldi mérkőzések is rendes, országok közötti találkozóként vannak nyilvántartva, pedig az egyik ellenfél éppen Lengyelország hasonló együttese volt - ahol csak a hazai bajnokságban szereplők játszottak.

Bonchis a magyar válogatottban?

De akad ennél még kacifántosabb történet is a thaiföldi Király Kupával kapcsolatban. A statisztikák szerint ugyanis 1999-ben a viadalon a magyar ligaválogatott is szerepelt, és négy csapat közül az utolsó helyen végzett - a házigazdákon kívül a Koreai NDK és a brazil olimpiai válogatott is megelőzte.

Valójában azonban a szombathelyi Haladás gárdája játszott a viadalon, szó sem volt semmiféle ligaválogatottról. Ráadásul a korabeli thaiföldi lapok szerint a magyar nagyválogatott vendégszerepelt náluk, akad olyan thai labdarúgással foglalkozó honlap, ahol még mindig ez szerepel, és egy ideig a FIFA is ebben a hitben élt: sokáig a nemzetközi szövetség statisztikáiban is hivatalos, nemzetek közötti találkozóként tüntették fel a Thaiföld és a Koreai NDK elleni találkozókat. Ezt már kijavították, így a román Liviu Bonchis már a FIFA szerint sem volt magyar válogatott.

www.global-soccer.eu