Magyar fejlesztésű trolibuszt tesztel a BKV

Vágólapra másolva!
A Szegedi Közlekedési Kft. által fejlesztett trolibuszt tesztel vasárnapig a BKV a 80-as és a 80A vonalon, az utasok a tesztjárművet ingyenesen használhatják.
Vágólapra másolva!

Dózsa Gábor, a Szegedi Közlekedési Kft. ügyvezető igazgatója az SZKT-ARC típusú járművet bemutató sajtótájékoztatón elmondta: a pénzhiány miatt döntöttek a saját trolibusz fejlesztése mellett. Közlése szerint a prototípus kifejlesztése ugyanannyiba kerül, mint egy új troli, de a sorozatgyártással már jóval olcsóbb lesz egy jármű.

Mint mondta, nagyon kevesen gyártanak trolit, amelynek bekerülési költsége 180-200 millió forint, az SZKT ARC típust viszont 170 millió forintból fejlesztették ki, a további járművek előállítása pedig már 130 millió forintból kigazdálkodható. Szegeden évente két-három saját trolit gyártanak majd le, és állítanak forgalomba.

Dózsa Gábor szerint a szakma és az utazóközönség is nagyon pozitívan fogadta a típust. Megrendelés szempontjából elsősorban arra a három magyar városra - Szeged és Budapest mellett Debrecenre - számít a cég, ahol trolibuszok közlekednek, de külföldön is szeretnék azokat értékesíteni.

Az utasok a tesztjárművet ingyenesen használhatják, "cserébe" a BKV az [email protected] e-mail címre várja a visszajelzéseket.

Korábbi lapinformáció szerint a BKV várhatóan használt, 15 éves MAN trolikat vásárolhat Németországból darabonként 9-10 millió forintért, de a közbeszerzési eljárást még nem írták ki.