Hullanak a cégek az építőiparban, de még többet alapítanak

Vágólapra másolva!
A rekordszinten lévő felszámolásoknál csak az új cégek alapítása nő dinamikusabban a magyar építőiparban - derül ki az Opten Kft. legfrissebb adataiból. A cég szerint egy szűkülő piacon ez nem egészséges jelenség.
Vágólapra másolva!

Szeptemberben 401 építőipari vállalkozás felszámolását indították el a cégbíróságok, ez 12 százalékos növekedés az előző év hasonló időszaához képest, és rekord az ágazat történetében. Az évtized első felében negyedévente számoltak fel ennyi céget - közölte az Opten céginformációs szolgáltató az [origo]-val.

Az első három negyedévben az ágazat csaknem 3000 cége ment tönkre, 18 százalékkal több, mint egy évvel korábban. Az Opten szerint még nagyobb baj, hogy helyettük több mint 4300-at alapítottak.

"Egy piacait vesztett ágazatban nem normális jelenség, hogy boldog-boldogtalan vállalkozásba fog" - idézi a cég közleménye Csorbai Hajnalkát, az Opten stratégiai igazgatóját. Szerinte az egyetlen munkára létrehozott projektcégek magas száma sem magyarázhatja a trendet.

Az igazgató szerint sürgősen be kellene avatkozni az ágazat ügyeibe, mert előbb-utóbb a lánctartozások olyan rendszere jön létre, amely rövid időn belül nagyon sok tisztességes céget tesz tönkre.

"Van az ágazat előtt görgetett adóssághalmaznak egy olyan kritikus tömege, amelyet ha elér, akkor nemcsak a kisebb, de még talpon levő kkv-k, hanem a nagyobb és tőkeerősebb cégek is bajba kerülhetnek" - véli az Opten stratégiai igazgatója, aki szerint drágítani szükséges a cégalapítást, és komolyan kellene végre venni a távoltartási szabályokat, azaz következetesen érvényesíteni kellene, hogy akit eltiltottak a cégvezetéstől, az máshol ne tölthessen be vezető pozíciót.

Szeptemberben jelentősen emelkedett a végelszámolások száma is. Idén eddig 1680 cég bezárásáról döntöttek a tulajdonosok, ez 18,2 százalékkal több a tavalyi első három negyedévhez képest.