Erősen visszaesett a német ipari termelés

Vágólapra másolva!
Németországban csökkent az ipari termelés szeptemberben az előző hónaphoz képest. A visszaesés 2009 októbere óta a legnagyobb mértékű volt, éves összevetésben viszont 7,9 százalékkal nőtt az ipar kibocsátása az Európai Unió legnagyobb gazdaságában.
Vágólapra másolva!

A berlini gazdasági minisztérium hétfőn kiadott közleménye szerint a német "gazdaságot mozgató legfontosabb impulzusok továbbra is az ipari szektorból érkeznek, a növekedés üteme pedig a várakozásoknak megfelelően mérséklődött" szeptemberben.

A 0,8 százalékos csökkenést elsősorban az úgynevezett közbülső - vagyis nem végső felhasználásra szánt, hanem más termékeknél alapanyagként használt - termékek gyártásában végbement 2 százalékos visszaesés okozta a közlemény szerint.

Elemzők szerint a csökkenés ugyan mérsékelt, de egy új, gyengülő trend nyitányát is jelentheti. "A szektor teljesítménye a globális növekedéstől függ, ami már lassul, ráadásul az erős euró is visszavetheti a német ipari termékek iránti keresletet" - mondta Jennifer McKeown.

A Capital Economics elemzője szerint ugyanakkor a 7,9 százalékos éves szintű növekedés igen erősnek mondható, és a szeptemberrel zárult negyedév egészét tekintve is jelentősen, 1,5 százalékkal nőtt a német ipar az előző három hónaphoz képest, ami azt jelenti, hogy a hazai össztermék (GDP) még akkor is 0,5 százalékkal bővülhet a harmadik negyedévben, ha a szolgáltató szektorban teljesen leáll a növekedés.

Mindennek alapján az várható, hogy a pénteken megjelenő harmadik negyedévi GDP-adat egészséges növekedést mutat majd, de a 2,2 százalékos második negyedévi ütemtől elmarad - mondta az elemző.

A gazdasági minisztérium az év egészét tekintve rekord mértékű, 3,4 százalékos növekedésre számít. Ekkora bővülésre Németország húsz éve történt újraegyesítése óta nem volt példa. Jövőre 1,8 százalékra lassulhat a növekedés a 82 milliós országban, a munkanélküliek száma viszont 1992 óta a legalacsonyabbra, 3 millió alá csökkenhet.