Vágólapra másolva!
Lehet részletkérdésekről vitatkozni, de alapjában véve a költségvetés teljesíthető - mondta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) elnöke a Magyar Televíziónak adott interjújában csütörtökön. Domokos László szerint a bevételek közel fele biztosan befolyik.
Vágólapra másolva!

Míg tavaly az Állami Számvevőszék az adóbevételek 96 százalékáról nem tudott véleményt mondani, az idén ez már csak a 35 százalékára igaz - mondta Domokos László, a szervezet elnöke a Magyar Televíziónak adott interjújában csütörtökön.

Hétfőn két független intézmény, a Költségvetési Tanács (KT) és az Állami Számvevőszék is kritizálta a 2011-es költségvetést. A kifogások az átláthatóság kritizálásán túl nem teljesen ugyanabba az irányba mutattak: a KT szerint az a legfőbb gond, hogy egy egyszeri tétel javítja a jövő évi büdzsé számait, az ÁSZ pedig elsősorban az adóbevételekkel kapcsolatos kockázatok miatt feddte meg a kormányt (erről itt olvashat részletesen).

Társasági és jövedéki kétségek

Az ÁSZ elnöke csütörtökön azt mondta, hogy a bevételek 45 százalékáról már biztosan állítható, hogy teljesülni fog. Szerinte kockázatok a társasági nyereségadó, a hitelintézeti járadékok, valamint jövedéki adó teljesülése körül vannak.

A társasági nyereségadónál például adókedvezményeket építettek be, ezért nem látni, mekkora lesz a bevétel. Teljesülhet a terv, de ezt egyelőre nem támasztják alá háttérszámítások - mondta. A tervezett jövedéki adó bevételeket az ÁSZ azért nem látja teljesen megalapozottnak, mert ma még nem tudni, hogy mennyi fogy alkoholból, dohányáruból és üzemanyagból.

Problémalista a képviselőknek

Domokos László az ÁSZ költségvetési javaslatot véleményező anyagáról elmondta, hogy sorra veszik az összes tételt, és leírják, hol megalapozott a költségvetés, hol teljesülnek az előirányzatok, és hol kell még dolgozni rajta. A több mint 200 oldalas jelentés szerinte a képviselők számára igyekszik egy problémalistát felmutatni.

A jövő évi költségvetést megbízhatónak, teljesíthetőnek nevezte, de szerinte több területen javításra van szükség. Kedvezőnek értékelte, hogy a költségvetés 2,94 százalékos hiánycélt tűz ki. A költségvetés szerkezetéről elmondta, több területen megtakarít. Az önkormányzatoknál nagyjából ugyanaz a helyzet lesz, mint tavaly, míg több helyen, például a háttérintézményeknél 5-10 százalékos megtakarítást ír elő.