Újra vizet ad a 45 éve elapadt tatai forrás

Vágólapra másolva!
Újra vizet ad a tatai vár alatti forrás, melyből még Zsigmond és Mátyás király is ihatott, azonban 45 éve elapadt - mondta el a tatai források kutatója kedden az MTI-nek.
Vágólapra másolva!

A legnagyobb kürtőt a várfalról letekintve, a vár kútjával egy vonalban lehet látni az Öreg-tó medrében, de mellette több vízfakadás is található, akad olyan is, mely a várfalból bukkan elő, vize 20 fokos. Ez a forrás volt a harmadik leginkább bővizű a környéken, 1919-ben még tíz köbméteres hozama volt percenként, majd a bányászati vízkiemelések miatt 1965 környékén elapadt - tette hozzá Varga Norbert.

A térségben a bányászat befejezésekor 94 méteres volt karsztvízszint, ez húsz év alatt közel negyven métert emelkedett. Idén a rendkívül csapadékos idő miatt hét méterrel nőtt a kőzetekben lévő karsztvíz szintje. A vízszint még tíz méterrel marad el az egykor mért legmagasabb értéktől.

Január elején több meleg vizű forrás is megjelent a tó partján, illetve az év folyamán a városban több helyütt okozott gondot az újra fakadó víz. Két lakóépület alá az önkormányzat csőrendszert épített ki a vízelvezetés érdekében.

Forrás: MTI/H. Szabó Sándor
Forrás: MTI/H. Szabó Sándor

A forrásokra épült a tatai strand ellátására 1971-ben még 1200 méter mély kutat fúrtak, innen mára magától jön a felszínre a víz. A Fényes fürdő Katona forrástavában a vízben lévő gázbuborékok szemmel láthatóvá teszik a feltörő víz áramlását. A strandon naponta 30 000 köbméternyi víz jön a felszínre, olykor spontán fakadások formájában is megjelenik, az üzemeltetőknek nem kis gondot okozva.