Portugália is mentőcsomagért folyamodik szakértők szerint

Vágólapra másolva!
Portugália követi Görögországot és Írországot, és elérkezik az a pillanat, amikor mentőcsomagot fog kérni az Európai Uniótól - vélte a Reuters által megkérdezett elemzők többsége.
Vágólapra másolva!

Az 50 szakértő közül 34 számít arra, hogy Lisszabon nem lesz képes megoldani adósságválságát mentőcsomag nélkül. Négy szakember szerint Spanyolország sem kerülheti ezt el. A felmérés arra nem tért ki, hogy a szakértők szerint mikor kérhet mentőcsomagot Portugália, de a piacok figyelme már nem Írországra szegeződik, Portugália áll a figyelem középpontjában.

A Reuters szerdán ismertetett felmérése kitért az euróövezet kamatkilátásával kapcsolatos szakértői véleményekre is. A megkérdezettek szerint az Európai Központi Bank (EKB) 2011 utolsó negyedévéig szinten tartja a kamatot, 1,0 százalék marad. Majd a jövő év utolsó három hónapjában a kamatszint 1,25 százalékra nő, és további 25-25 bázispontú kamatemelés várható 2012 első és második negyedévében. Az egyik elemző azt mondta, hogy az EKB-nak minden oka megvan arra, hogy ne emeljen kamatot adósságválság idején.