Kevesebb hitelt vettek fel a cégek az euróövezetben

Vágólapra másolva!
Ellentétesen alakult a hitelkihelyezések mozgása az euróövezetben októberben. Miközben a lakosság több hitelt vett fel, a vállalatok kevesebbet, ami nem jó hír a beruházások szempontjából.
Vágólapra másolva!

Az eurózónában összességében folytatódott a magánszektornak kihelyezett hitelek bővülése októberben, ezen belül a vállalati hitelkihelyezések csökkentek, a háztartásoknak nyújtott kölcsönök viszonyt emelkedtek - közölte az Európai Központi Bank (EKB) pénteken. A magánszektornak nyújtott hitelek 1,4 százalékkal nőttek októberben a tavalyi év azonos időszakához képest, a szeptemberi 1,2 százalék bővülés után. A Reuters által megkérdezett elemzők némileg nagyobb, 1,5 százalékos októberi növekedésre számítottak.

A vállalatoknak kihelyezett hitelek 0,6 százalékkal maradtak el a tavaly októberitől. Szeptemberben is ilyen ütemű volt a csökkenés. A háztartások hitelfelvétele 2,9 százalékkal nőtt a szeptemberi 2,8 százalékos bővülés után éves szinten. Ezen belül a lakóingatlan vásárlásra nyújtott hitelek nagysága októberben 3,6 százalékkal haladta meg a tavaly októberi szintet.