Századvég: Enyhén csökkent a Fidesz hatalmas fölénye

Vágólapra másolva!
Változatlanul őrzik előnyüket a kormánypártok a Századvég Alapítvány novemberben elvégzett közvélemény-kutatása szerint. A Fidesz támogatottsága az előző hónaphoz képest visszaesett ugyan, de csak a hibahatáron belüli mértékben.
Vágólapra másolva!

Félévvel a parlamenti választások után a pártok támogatottságában továbbra is változatlanok az erőviszonyok, az elmúlt 20 évben a Fidesz-KDNP az egyetlen olyan pártszövetség, amely kimagasló társadalmi támogatottságát ilyen hosszú időn át képes volt megőrizni - derül ki a Századvég Alapítvány legfrissebb, november végi adatokon alapuló közvélemény-kutatásából.

Ha most vasárnapi lennének a választások, akkor a kormányzó pártokra az összes megkérdezett 45 százaléka szavazna, ami az októberi felméréshez képest két százalékos - hibahatáron belüli - csökkenést jelent. A szocialisták a teljes sokaságon belül a szavazatok 12 százalékát (ez egy százalékos növekedésnek felel meg) kapnák, a Jobbikra 8 százalék, míg az LMP-re 4 százalék voksolna. A megkérdezettek nagyjából negyede nem nevezett meg támogatandó pártot; 3 százalékuk pedig valamelyik parlamenten kívüli pártot juttatná az országgyűlésbe.

A biztos pártválasztók körében a Fidesz-KDNP előnye még stabilabbnak tűnik, hiszen több mint négyszeres - 66 százalék - a támogatottságuk, míg a legerősebb ellenzéki pártot, az MSZP-t közülük 15 százalék támogatja. A biztos szavazók közül a Jobbikra 11 százalék voksolna, míg az LMP a bejutási küszöböt kismértékben meghaladó támogatottsági szinten - 6 százalékon - áll.