Áprilisban folytatódik a Mol és a Szurgut pere

Vágólapra másolva!
Jövő áprilisban folytatódik az a per, amelyben az orosz Szurgutnyeftyegaz a Mol Nyrt. idén áprilisban kelt igazgatósági határozatának  hatályon kívüli helyezését kéri.
Vágólapra másolva!

A Fővárosi Bíróság pénteki határozata értelmében jövő áprilisban folytatódik az a per, amelyben az orosz Szurgutnyeftyegaz, a Mol Nyrt. egyik tulajdonosa, a magyar olajipari cég idén áprilisban kelt igazgatósági határozatának hatályon kívüli helyezését kéri.

Ez azért fontos az orosz vállalatnak, mert a határozatban megtagadták a Mol részvénykönyvébe tulajdonosként való bejegyzését, és ezért nem vehetett részt a magyar cég idei éves rendes közgyűlésén.

2009-ben már indított ugyanilyen ügyben pert az orosz cég, de idén novemberben a Fővárosi Ítélőtábla jogerős határozatával helyben hagyta a Fővárosi Bíróságnak a Szurgutnyeftyegaz keresetét elutasító ítéletét. A Szurgut tavaly azért kezdeményezte a jogi eljárást, mert nem jegyezték be a részvénykönyvbe a Mol 2009. április 23-án tartott közgyűlése előtt, így nem vehetett részt a döntések meghozatalában.

Az orosz cég ezt azért nehezményezte, mert tavaly márciusban megszerezte az osztrák OMV-től a Mol több mint 20 százalékos részvénypakettjét. Vlagyimir Putyin orosz miniszterelnök az uniós szabályozás megsértésének tekinti, hogy az orosz Szurgutnyeftyegaz nem gyakorolhatja tulajdonosi jogait a Molban.

November elején a Szurgut és a Mol közötti vita megoldásában Igor Szecsin, az energetikáért felelős orosz miniszterelnök-helyettes az Európai Unió segítségét kérte, és feltétlenül szükségesnek nevezte a kérdés megoldását. Szecsin szavaira reagálva Günther Oettinger uniós energiaügyi biztos azt mondta, a lehető legalaposabban ki fogja vizsgálni az ügyet.