Vágólapra másolva!
Az államháztartás novemberi hiánya 172 milliárd forint, az eddigi deficit az egész éves előirányzat több mint másfélszeresét teszi ki. A társasági adóból és a személyi jövedelemadóból származó bevételek elmaradtak a várttól.
Vágólapra másolva!

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélküli - november havi hiánya 172 milliárd forint volt, így az államháztartás egyenlege ez év november végén 1304,8 milliárd forint deficitet mutatott - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium. Az államháztartás összes bevétele ez év november végéig 11 548 milliárd forint volt, míg az összes kiadása 12 852,8 milliárd forintra rúgott.

A tavalyi év azonos időszakában az államháztartás hiánya az egész éves deficit 121,6 százalékát tette ki. Ezen belül a központi költségvetés hiánya a 2009. november végi 124 százalékos arányhoz képest most az egész évre tervezett központi költségvetési hiány 154,5 százalékát adja.

Az NGM tájékoztatása szerint az idei első tizenegy hónap államháztartási egyenlege még nem tartalmazza a "bankadó" második részletéből decemberre várt közel 90 milliárd forintos bevételt, a távközlési, kiskereskedelmi és energetikai szektort érintő válságadók decemberi esedékességű bevételeit (161 milliárd forint), továbbá a decemberben időszerű társaságiadó-feltöltéseket.

A novemberi 172 milliárd forintos államháztartási hiányon belül a központi költségvetés 140,6 milliárd forint, a társadalombiztosítás pénzügyi alapjai 31,7 milliárd forint deficitet halmoztak fel, az elkülönített állami pénzalapok pedig 0,3 milliárd forintos többlettel zártak. A tavalyi évben az államháztartás központi alrendszerének hiánya 76,6 milliárd forintot tett ki.

A főbb adóbevételek különböző módon teljesültek: az eva, az áfa, valamint a jövedéki és a regisztrációs adó bevételei meghaladták a tavalyi összeget, míg a társaságiadó- és az szja-bevételek elmaradtak az előző évitől. Emellett csökkentette a bevételeket, hogy a megszűnt társas vállalkozások különadójából még 5,4 milliárd forintot visszautaltak.