Orbán-Cameron: Amerika-barátok vagyunk mindketten

Vágólapra másolva!
"Minden bizonnyal nagyon sikeres" lesz a magyar EU-elnökség David Cameron brit kormányfő szerint, aki Orbán Viktorral találkozott szerdán. A magyar miniszterelnök azonban a tárgyalás után azt mondta, hogy eltérnek az álláspontok az Unió következő költségvetési periódusának kívánt irányvonalában. A külpolitikai témák közül Orbán Viktor az atlanti elkötelezettséget és az afganisztáni NATO-szerepvállalást emelte ki.
Vágólapra másolva!

Orbán Viktor David Cameron brit kormányfővel talákozott Londonban. A magyar miniszterelnök a Downing Street-i rezidencián lezajlott kétoldalú tárgyalás után újságíróknak kijelentette: mindkét kormánypárt elkötelezett a gazdasági növekedés és az üzlet mellett. "Amerika-barátok vagyunk mindketten, tehát komolyan vesszük a NATO-szövetséget (...) Afganisztánban is mindketten elég komoly szerepet vállalunk" - tette hozzá.

A magyar kormányfő a várhatóan vitás kérdések között említette ugyanakkor a következő hétéves uniós pénzügyi tervet, mivel ebben szavai szerint a brit álláspont markánsan különbözik a közép-európaitól. Orbán Viktor szerint azonban ezt nem a magyar EU-elnökség alatt kell megvitatni.

Tárgyalásaik előtt adott rövid nyilatkozatában a brit miniszterelnök még azt említette, hogy sikeres magyar elnökségre számít. Kijelentette: az Európai Unió országainak jelenleg nagyon hasonló kihívásokkal kell szembenézniük. Cameron ezek közt említette az államháztartási hiányokat, a strukturális reformokat, a növekedést, és hangsúlyozta: reményei szerint Nagy-Britannia és Magyarország együttműködik majd a "minden bizonnyal nagyon sikeres EU-elnökség" idején ezekben a kérdésekben.

Orbán Viktor válaszában kijelentette: szerdai találkozója David Cameronnal azért is nagyon fontos, mivel a másnap kezdődő brüsszeli EU-csúcs lesz az utolsó uniós találkozó a soros magyar elnökség kezdete előtt, és a brit álláspont "mindig kulcsfontosságú".

2011 első felében Magyarországé lesz az Unió soros elnöksége, amely előkészületeiről a csütörtök-pénteki uniós csúcstalálkozón is szót ejtenek az állam- és kormányfők. Orbán Viktor a vendégül látó ország miniszterelnökeként sorra egyeztet a közösség egyes politikusaival, így az Európai Unió elnökével, az Európai Parlament, illetve egyes országok vezetőivel.

Korábban Orbán Viktor azt mondta, hogy a magyar uniós elnökség idején fontos idősügyi kérdésekben lépéseket terveznek majd az Unióban. Emellett a januárban kezdődő elnökségi ciklusban a magyar kormány európai szinten szeretné kezelni a cigányokkal kapcsolatos ügyeket.