Vágólapra másolva!
A válogatottban való szereplés bojkottálásával fenyegetik hazájuk szövetségét a legjobb japán focisták, akik magasabb prémiumokat és jobb körülményeket próbálnak kicsikarni maguknak.

A japán válogatott játékosai még a dél-afrikai vb előtt fogalmazták meg elvárásaikat a szövetségnek, de a mai napig nem kaptak konkrét választ. A Nikkan Sports hírei szerint a szövetség jogászai és a játékosokat tömörítő érdekvédelmi szervezet (JPFA) között a tárgyalások eredménytelenül zárultak.

A JPFA ügyvéde, Taisuke Matsumoto elmondta, a játékosok nem sztrájkolhatnak a világbajnoki selejtezőkön, és a hivatalos tornákon, az viszont könnyen előfordulhat, hogy a barátságos meccseket bojkottálni fogják. A focisták december 27-én véglegesítik álláspontjukat, amikor is elkezdődik a január 7-én rajtoló Ázsia-kupát előkészítő edzőtábor.

A jelenlegi rendszer szerint a japánok nem kapnak fellépési pénzt, ehelyett egy 120 dolláros napi díjjal számolhatnak. A győzelem és döntetlen az ellenfél erejének függvényében hoz számukra prémiumot, Argentína októberi 1-0-s legyőzése például 2400 dollárt ért fejenként a szövetségnek, míg a Dél-Korea elleni 0-0-ért 600 dollárt kaptak a játékosok.

"A szövetség 2002 óta nem változtatott a díjakon" - nyilatkozta név nélkül az egyik veterán játékos. "Szeretném, ha végre ugyanúgy honorálnának minket mint a többi ország válogatottjait." A focisták többek közt azért is küzdenek, hogy a válogatottnál elszenvedett sérülésekre kapjanak biztosítást.