Dráguló benzin: folytatódhat az olajár szárnyalása a Bloomberg szerint

Vágólapra másolva!
Több mint két éve nem látott szinten stabilizálódott szerdán a benzinárat is nagyban befolyásoló olajár, a Bloombergnek nyilatkozó szakértők szerint jövőre tovább emelkedhetnek a jegyzések. A magyar benzinár szerdán rekordot döntött, a szakértők pedig akár 400 forintos árat sem tartanak kizártnak 2011-ben.
Vágólapra másolva!

Az olajjal 26 hónapja nem látott szinten kereskednek a nemzetközi központokban, miután az Egyesült Államokban öt éve nem tapasztalt jó szezont zártak a kiskereskedők - írja a Bloomberg, amely szerint az olajáraknak az is jót tett, hogy az előrejelzések szerint az amerikai olajkészletek tovább estek.

Szerda délután februári szállításra egy hordó amerikai könnyűolaj 91.46 dollárba került New Yorkban, ami 46 centtel, azaz 0,5 százalékkal magasabb a keddi értéknél. A határidős jegyzések az idén 15 százalékkal emelkedtek, kedden egy hordóért 91,88 dollárt is elkértek, aminél legutóbb 2008 októberében volt drágább az olaj. A Brent hordója 94,34 dollárba került szerdán, ami szintén 0,5 százalékos drágulásnak felel meg.

Az olajárat azután kezdett emelkedni, hogy a MasterCard olyan jelentést tett közzé, miszerint a karácsonyi szezonban 5,5 szézalékkal nőtt az amerikai boltok forgalma, szemben az egy évvel korábbi időszak 4,1 százalékos emelkedésével. Az amerikai olajtartalékok már negyedik hete esnek a Bloomberg elemzőinek előrejelzése szerint, ami az utóbbi egy év legnagyobb visszaesését jelenti.

A Bloombergnek nyilatkozó elemzők szerint az olajár tovább emelkedhet. Carl Larry, az Oil Outlooks & Opinions LLC elnöke szerint az idei évben 90 dollár körül marad az olajár, de jövőre fel kell készülni a 100 dolláros árakra is, a kereslet ugyanis megnőtt, és ez jó eséllyel így is marad a következő hónapokban.

A forint dollárral szembeni gyengülkésén túl az olajár emelkedése is szerepet játszott abban, hogy szerdán bruttó 5 forinttal megemelte a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát a Mol Nyrt., a gázolaj ára bruttó hat forinttal nőtt: Ezzel az emeléssel újabb csúcsra emelkedett az üzemanyagok ára, a benzinár jövőre pedig akár 400 forintig is elmehet (erről itt olvashat részletesen).