A vártál nagyobb többlettel zárt a fizetési mérleg

Vágólapra másolva!
A folyó fizetési mérleg a harmadik negyedévben szezonális kiigazítással 471 millió euró többlettel zárt - közölte a Magyar Nemzeti Bank. Elemzők 260 millió eurós többletet vártak.
Vágólapra másolva!

Az idei harmadik negyedévben korrekció nélkül 477 millió euró, szezonális kiigazítással 471 millió euró többlettel zárt a folyó fizetési mérleg a Magyar Nemzeti Bank adatai szerint. Az év első kilenc hónapjában a fizetési mérleg többlete 1,626 milliárd euró volt.

A folyó fizetési mérleg 2009-ben 429 millió euró hiánnyal zárt, a múlt év első kilenc hónapjában 28 millió euró hiányt mutatott.

A külfölddel szembeni nettó finanszírozási képesség (a folyó fizetési mérleg és a tőkemérleg együttes egyenlege) a harmadik negyedévben 916 millió euró (258 milliárd forint) volt. A szezonális hatások kiszűrésével a finanszírozási képesség a GDP 3,3 százalékát, vagyis mintegy 227 milliárd forintot tett ki.

A folyó fizetési mérleg a reálgazdasági tranzakciókat (az áruforgalomhoz és a szolgáltatásokhoz kapcsolódó ügyleteket), a tőkebefektetések tulajdonlásához kapcsolódó (kamat- és osztalék-) jövedelmeket, a munkavégzésből származó jövedelmeket és a viszonzatlan folyó átutalásokat veszi számba. Leegyszerűsítve az állam és a magánszektor együttes nettó megtakarítását mutatja.