Elkezdődött a gárdistákkal összecsapó romák pere

Vágólapra másolva!
Elkezdődött szerdán Miskolcon azoknak a sajóbábonyi romáknak a pere, akik ellen közösség elleni izgatás miatt indult eljárás egy két évvel ezelőtti incidens miatt. Sajóbábonyban 2009 novemberében alakult ki konfliktus a helyi romák és a településre lakossági fórumot szervező Jobbik szimpatizánsai között, amelynek eredménye lett többek között egy megrongált autó, a nemzetbiztonsági kabinet rendkívüli ülése és több roma letartóztatása.
Vágólapra másolva!

"Egy pisszenést se halljak, mert különben mindenkit kiküldök" - intette a tucatnyi várakozó hozzátartozót a bírónő a Miskolci Városi Bíróságon, ahol szerdán kezdődött azoknak a sajóbábonyi romáknak a pere, akiket közösség elleni izgatással vádolnak egy 2009 novemberi incidens miatt. Sajóbábonyban a Jobbik egy lakossági fórumát - amelyen a betiltott Magyar Gárda egyenruháját viselő szimpatizánsok is megjelentek - követő napon forrtak fel az indulatok a helyi romák és a Jobbik hívei között, a feldühödött romák egy autót is megrongáltak.

A romák ellen indult büntetőeljárást több kisebbségvédelemmel foglalkozó szervezet is elítélte. A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) például elfogadhatatlannak tartja, hogy épp a kisebbségek védelmét biztosítani hivatott büntetőjogszabály alapján indítottak eljárást a szélsőséges párt hívei által saját lakhelyükön fenyegetett romák ellen. A jogvédők azt is kifogásolják, hogy a Jobbik szimpatizánsai közül senki ellen nem indult eljárás, pedig a konfliktust ők is fűtötték. Az eset után a kormány összehívta a nemzetbiztonsági kabinetet.

Fotó: Pályi Zsófia [origo]
Az egyik vádlott a bíróság előtt. További képekért kattintson!

Az [origo] közvetlenül az események után készült helyszíni riportját itt olvashatja, Sajóbábony tematikus címkeoldalán pedig további cikkeket talál az ügyről.