Egypártrendszert lát Magyarországon a brit Guardian

Vágólapra másolva!
Továbbra is a médiatörvény a slágertéma a Magyarországról szóló külföldi tudósításokban: a brit Guardian egypártrendszernek minősíti a jelenlegi politikai helyzetet, a német nyelvű sajtó pedig részletesen beszámol a Tilos Rádió és az RTL Klub elleni hatósági eljárásokról. A BBC ugyanakkor részletesen foglalkozik a határon túli magyarok honosításával, Ausztráliában pedig Charles Zentai kiadatási ügyéről írnak.
Vágólapra másolva!

Nagy a kereslet a magyar útlevelek iránt - ezzel a címmel számol be a BBC a határon túli magyarok kedvezményes honosításáról. Magyar konzuli tisztviselőket idézve a brit közszolgálati tévé és rádió honlapja azt írja: csak Erdélyben több százezren igényelhetik a magyar állampolgárságot. A BBC bemutatja, hogy a környező országokban mekkora magyar közösségek élnek az 1920-as trianoni békeszerződés következtében, emlékeztet, hogy a kormánytöbbség májusban változtatta meg az állampolgársági törvényt, és ismerteti a kettős állampolgársággal szembeni szlovák aggodalmakat is.

Az ausztrál sajtó szerdán részletesen foglalkozik a Magyarországon háborús bűnökkel gyanúsított Charles Zentai (Zentai Károly) kiadatási eljárásának legújabb fejleményeivel (a Sydney Morning Herald cikkét itt olvashatja). Mint arról az [origo] is beszámolt, az ausztrál belügyminiszter, Brendan O'Connor megfellebbezte azt a nyári bírói döntést, amely szerint a 88 éves magyar származású férfit nem lehet kiadni Magyarországnak. Az idős férfi családtagjai több ausztrál lapnak is azt nyilatkozták, hogy lesújtotta őket a szövetségi kormány lépése.

Továbbra is slágertéma a nemzetközi sajtóban a magyar médiatörvény, illetve a Magyarországon egyes szektorokat sújtó válságadót övező tiltakozások. A német nyelvű sajtó például részletesen foglalkozik a Médiatanács a Tilos Rádió (a Süddeutsche Zeitung cikkét itt olvashatja) és az RTL Klub (a Die Presse írása elérhető itt) elleni eljárásaival, pedig ezek még nem is az új jogszabály alapján indultak. Hírügynökségek hírei alapján több helyen is beszámoltak arról, hogy a magyar kormány védelmébe vette a jogszabályt, amelyet nemzetközi nyomásra nem, csak a gyakorlati tapasztalatok alapján hajlandó módosítani.

A brit Guardian Magyarország: egypártrendszer címmel szerkesztőségi cikkben bírálja Orbán Viktort. A lap szerint "a jobboldali populista Orbán Viktor az utolsó ember Európában, aki alkalmas lehet arra, hogy betöltse az EU soros elnöki tisztét". A szerzők elismerik, hogy az előző kormány "katasztrofális gazdasági örökséget" hagyott maga után, de a válságadókkal Orbán "fontos lábujjakra talált lépni". Mivel a szerkesztőségi cikk szerint Magyarországon "gyakorlatilag egypártrendszer" van, a sajtót és az ellenzéket szükség esetén európai fórumoknak kell megtámogatniuk. A bírálatok a Guardian szerint sem rettentik majd el a magyar miniszterelnököt, "de a reflektorfény most az egész országra rávetül".